Hvor mye veier egentlig månen?

FAKTA OM MÅNEN på himmelen og ikke småfeite lubne ektemenns måne.

Jeg er jo i den situasjon at håret forsvinner på haue. Imin fremadstormende alder er det ikke annet å vente. Og som Halvdan Sivertsen så poetisk beskriver det, – “Luggen glir ned å kjæm ut av næsen”. Men siden jeg har såpass liten hjerneaktivitet og derav svært lite varmgang på innsiden av hodet, under håret, ser det ut til at jeg beholder håret litt til. Den begrensede tankegangen har vart siden jeg ble født, så jeg har over gjennomsnittet ubrukte hjerneceller. Mange av mine mannlige venner derimot har både viker, bukter, halvmåner og fullmåner på toppen av korpus. De bruker hodet med andre ord. Månen min kommer nok, men inntil videre må jeg ta til takke med den på himmelen. Og flott har den vært i høst. Flere nydelige morraer med stor og klar måne. En fin tid.. 

 Månen er Jordas eneste naturlige satellitt. Satellitt betyr egentlig et himmellegeme som kretser rundt en planet. Månen kretser rundt Jorda på 27 dager og 8 timer, og avstanden mellom Jorda og Månen varierer mellom 356 000 og 406 000 km. Lengre enn til Feda altså.  Månen har en diameter på 3476 km (ca. ¼ av Jordas) og veier litt over 70 millioner billioner tonn. Det er åtti ganger mindre enn hva Jorda veier. Tyngekraften på Månen er bare en 1/6 av det den er på Jorda. Det vil si at en person som veier 60 kg på Jorda, veier 10 kg på Månen!

Månen bruker litt over 27 dager på å snurre rundt sin egen akse. Siden den går rundt Jorda på samme tid, vender den alltid den samme siden mot Jorda. Midt på dagen (som varer ca 14 jorddager) er temperaturen opptil 127 xC, mens den synker til -173 xC om natten. Månen har ingen atmosfære, ikke flytende vann og viser ikke tegn til at liv noensinne har eksistert. Ikke ulikt meg selv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s