Jeg møtte Ronny, eneste overlevende.

ronny_estonia_tommetankerJeg er enkel. I mitt stille liv har jeg ikke opplevd voldsomme ting. Jeg har ikke vært i store ulykker. Jeg har ikke kommet til store ulykker. Ingen veldig nær meg har dødd plutselig. Allikevel griner jeg når 22 juli kommer, toårsdagen for Utøya. Denne uvirkelige dagen med denne uvirkelige hendelsen, som var virkelig. Jeg tenker, og jeg tenker på dem som har opplevd det nært.. Og akkurat denne, av alle dager, får vi tilfeldig besøk på hytta. Maya og meg. Av Ronny. Han er lastebilsjåfør fra Danmark og skal ta med seg en dings fra Aker i morgen. Og Ronny liker å være alene, så han gikk langs stien til hytta for å sitte på svabergene. Han hadde gjort det før, men da var ikke vi der. Nå var vi der. Han hilste forsiktig og vi ba han sitte ned. Gudd. Og Ronny var til stede. Han var et forsiktig menneske med en underlig direkthet. Han hadde noe i seg som vi andre mangler. Han fortalte om seg selv, sin kone, sitt sommerhus, sin bestemor og en datter og sin fortid og hvorfor han liker alenetid.

28. september 1994 forliste bilfergen Estonia i Østersjøen. Av et totalt antall på 989 mennesker ombord på skipet ble bare 137 reddet. Ulykken krevde 852 liv.

Ronny var 14 år og på klassetur. 37 elever og 4 lærere. Av alle disse var det bare Ronny som kom hjem. Tenk det. Når du skal begynne på skolen igjen, er 14 år, og hele klassen din og alle lærerne dine er døde. Det er bare deg igjen. Det var den historien han fortalte. Om ulykken og veien tilbake og viktigheten av livet. Gudd.

Ronny er en flott fyr med en historie som setter spor. Og med en fantastisk ærlighet og tilstedeværelse vil jeg alltid huske Ronny. Håper han kommer hit igjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s