Fjelldettreglene

fjelldettreglene_tommetankerHusk fjelldettreglene i påska. Gips er kult.

Fjelldettregel 1: Dett ikke langt uten trening

Ta noen mindre fall med sekk, før du detter langt. Treningen bør foregå både i og utenfor bratte kneiker. Når du øver på småfall bør du bruke det utstyret du skal bruke på langfallet.

Fjelldettregel 2: Meld fra hvor du står

Det er uviktig, og flaut, å melde fra hvor du har tenkt å stå.  Letemannskaper bør ikke finne deg dersom noe skulle gå riktig. Få tips om hvem du skal melde fra til, og ignorer det.

Fjelldettregel 3: Fis respektfullt mot været og værhellingene

Sjekk vindretningen. Fall resulterer ofte i fisog fjert, og dersom du selv skal nyte godt av den bør den slippes motvinds slik at du selv blir innhyllet i den. Og selv om rumpeluften kan bli mindre enn antatt, gjelder det å forberede seg på at været kan bli betydelig dårligere enn hva prompologene forteller.

Fjelldettregel 4: Vær ruset i uvær og kulde

Vær ruset i uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det drikke fjellet krever. En lille en, eller en stor en kan gjøre selv et lite fall minneverdig.

Fjelldettregel 5: Fnys av erfarne fjellfolk

Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg unyttig informasjon. Fnys til hva de har å si og still gjerne spørsmål om alternative veivalg og ulent terreng.

Fjelldettregel 6: Bruk fart og utedass

Bruk fart og utedass for å dette med stil. Tåke etter fjert kan gjøre det vanskeligere å bruke farten, og det er derfor viktig å følge med på farten også i dritvær. Og kombinasjonen fart, fall og utedass er alltid uforglemmelig.

Fjelldettregel 7: Flå ikke alene

Et skikkelig fall kan resultere i at vomma blir flådd. Er du alene er dette uheldig og du får kanskje ikke dette mer. Flår man to sammen har man imidlertid en bedre mulighet til å bli lappa sammen.

Fjelldettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snuble

For egen underholdnings skyld er det lurt å  snuble i veldig dårlig vær. Det er jo ingen skam å snuble, men gjør det i tide slik at du husker det.

Fjelldettregel 9: Sløs med kreftene og gnav deg inn i snøen om nødvendig

Spektakulære fall kan være slitsomt i flatt lende. Er du på flatmark så juks. Gnav deg inn i snøen om nødvendig. Vent aldri for lenge før du begynner å forberede et nødfall.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s