Ajkic. Nå tar vi over.

leo_ajkic

Takk Leo, Du har gjort ditt, det er nå vi skal ta over. Du har gitt oss FLUKT. Du har vist oss flukt. Et så lite ord. Med så ufattelig vanskelig innhold. Innholdet slipper vi å tenke over vi som bor her. For flukt er noe vi kan se vekk fra. Langt vekk fra. Noe som skjer langt borte. Vi er langt borte fra frykten som starter flukten.

Leo Ajkic og NRK viser oss nå FLUKT på TV. De viser den sterke drømmen og det sterke håpet som starter flukten. Og ikke minst redselen. Alle de som flykter for ikke å dø. For de vet det finnes håp. Hos oss. Det er vi som er håpet. Det er vi som lever midt i drømmen og deres ønsker for fremtiden. Vi lever i et land hvor vi har ingenting å flykte fra, og tar det litt for ofte som en selvfølge.

Derfor er denne bosnieren med den slepne ghettostemmen og alternative grammatikk viktig. Han tar ikke livet sitt som en selvfølge. Han og hans team av dyktige TV-folk viser oss personligheter inne i flukten. Årsaker, drivkraft, frykt, bakmenn og korrupsjon. Og død. Mye død. Men også gleder midt i mørket. Det er sterkt og godt. Det fortelles til oss av han. Direkte og uten filter. Ærlig og ekte. For meg virker budskapet personlig og det tror jeg det er for denne mannen. Han har selv opplevd flukt som liten. Og nå forteller han om andres flukt i fjerne land. Eller? Det er ikke så fjernt. For flukten er ikke ferdig før den stopper. Og det er vi som er endestasjonen. Vi er mållinjen. Det er her flukten stopper. Det er hos oss han og hun som har vært redd så lenge endelig skal kunne føle seg trygg igjen. De skal kunne slutte å se seg tilbake når de kommer til oss. Sakte vende blikket og se fremover. Det er en viktig jobb vi har å gjøre. TRYGG er det nye lille ordet som skal festes.

Så takk rare Leo Ajkic. Du har vist oss FLUKT.

“Jeg er ikke religiøs, men lenge var jeg sur på religion. Mente det var det dummeste som er oppfunnet. Religion var årsaken til krig. I dag tenker jeg at det finnes gode og onde mennesker.”

Leo Ajkic

7 comments

 1. Morten Bjørgan · January 31, 2017

  Jeg vil at Norge lar flyktninger i nød komme hit. Vi har plass, hus, strøm, tomme skoler, .
  Denne fyren her er høyt lønnet av NRK, har ennå ikke lært seg kurant norsk, og synes det er greit han jobber for å gjøre Norge islamsk. Derfor orker jeg ikke babbelet hans. Han tar for stor plass. Alt dreier seg om ham.

 2. klara gabrielsen · February 1, 2017

  Kjære Morten. Du går til angrep på budbringeren, tror du må gå litt inn i deg sjøl for å bli klar over hvorfor personen provoserer deg. Er du villig til å ta inn budskapet som denne NRK-serien forsøker å formidle? Du vil at flyktninger i nød skal komme hit, ser du hva de har gjennmgått og hvorfor de er på flukt? Ikke alle gjør det. Folk flest ønsker det beste for seg sjøl og sine barn og flykter fra krig, terror og fanatisme i egne land. Noen flykter fra diktatur. Nordmenn flyktet fra terror under krigen, vi flyktet til Sverige, for noen var flukten nødvendig for å unngå fengsel, konsentrasjonsleire og mulig henrettelse, andre var redd for å bli bombet til døde. Alle ble tatt i mot av svenskene og fikk en tryggere tilværelse.
  Det samme gjelder for dagens 65 millioner flyktninger, La oss ønske de som har rett på beskyttelse velkommen og slutte å være så redd for vår egen trygge tilværelse. NRK har vist ved denne serien at dette er mennesker, de ønsker det samme som vi har; trygghet uten krig og terror. Ha fokus på tema, ikke budbringer.

  • Leif Ståle Kjønnås · February 1, 2017

   Klara, Hva med de som ikke har rett på beskyttelse og plutselig dukker opp ved grensen, også kalt lykkejegere? Og hva med de som blir igjen for å kjempe for sitt fedreland? Skal vi ta inn alle 65 millioner og hvis ikke, hvor mange og hvordan skal utvelgesen foregå?

 3. Leif Ståle Kjønnås · February 1, 2017

  Klara, Hva med de som ikke har rett på beskyttelse og plutselig dukker opp ved grensen, også kalt lykkejegere? Og hva med de som blir igjen for å kjempe for sitt fedreland? Skal vi ta inn alle 65 millioner og hvis ikke, hvor mange og hvordan skal utvelgesen foregå?

 4. Kari Larsen · February 2, 2017

  Kjære Leif Ståle. Det er ikke vi som velger hvem som får bli. Men vi kan akseptere dem som har kommet. At det er vanskelig å være rettferdig, kan ikke være unnskyldning for ikke å hjelpe noen av dem.

 5. Elisabeth Gundersen · February 2, 2017

  Er bare så tragisk at for mange fortsetter flukten i Norge.. Vi sender barn som har vært på flukt hele livet, tilbake til Afghanistan… Er ikke til å bære for oss som står oppe i dette… 😥

 6. Anne Chr. Erstad · February 2, 2017

  Flukt har vært et flott program med en engasjert programleder!
  Vi kan ikke hjelpe alle, men de som vi tar i mot skal vi ta i mot på en god måte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s