Vannvogna neste?

gaffelstjert2_tommetankerutpå_tommetanker

Av og til lurer man jo på det. Har det gått litt for lenger enn langt. En sitter der i den altfor behagelige stolen og aner fare og ingen fred, – men håper i det lengste. Bare sitte litt til før bua skal males, doen tømmes, gresset klippes, båten vasker, hytta rives, hagen vannes, sengetøyet skiftes, oppvasken tas, fjorden tømmes. Bare litt til. Sitte litt til. Bare en liten øl. Det var slik i går. Akkurat nesten slik. En god øl og en god bris. Frisk bris. Og da kom selveste pokemon på besøk. Monsteret himself. Opp som en barriere mellom meg og de lystige dråpene fra Austmann bryggeri. Betegnende nok hette ølet UTPÅ! Og det var det jeg trodde først. Nå har jeg havna virkelig utpå. Og det uten engang å ha åpnet ølflaska. GUDD. Det har gått for langt. Denne skapningen vrikket seg forbi. Diger og dritskummel. Denne gang måtte jeg opp med mobilen, starte PokemonGo og sjekke at denne ikke fantes i spillet, men i virkeligheten. Og heldigvis. Det var verken delirium, abstines, opstopasjon, operasjon eller togstasjon som var feil med meg. Larven fantes og selv om den ikke inngikk i Pokemon sin verden fant mobilen ut at dette var en Stor Gaffelstjert . Den blir til en stor svermer etter hvert. Oh lykke. Jeg var skremt, men lykkelig. Nå kunne jeg åpne ølen allikevel og lytte til denne halvkilos larven som knunste småstein mens den gikk.

gaffelstjert_tommetanker

Gaffelstjert.

Tannspinnerne er nært beslektet med nattflyene og omfatter 25 arter i Norge. De er en variert familie av middels store til store svermere, men de fleste artene har som fellestrekk at de har en tannformet skjelldusk på bakkanten av forvingen. Tannspinnerne er aktive om natta. De tar ikke til seg næring, men tiltrekkes ofte av lys. Larvene lever for det meste på ulike løvtrær.

Så å si alle våre arter lever på løvtrær, særlig bjørk, osp, selje og eik. Gaffelstjertenes (slektene Cerura og Furcula) larver har to trådlignende vedheng på bakenden. Når de blir forstyrret, «vinker» de med trådene samtidig som de skyter ut et langt, rødt vedheng fra hver. Forpupningen skjer normalt i en bløt kokong på bakken eller like under jordoverflaten. Gaffelstjertene forpupper seg imidlertid på en trestamme i en hard kokong som består av en blanding av silke og tygd bark. Så å si alle artene overvintrer som pupper.

På verdensbasis er det kjent cirka 3800 arter. I Norden finnes det 33 arter, i Norge 25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s