Jeg har en venn med prostata, men jeg vet ikke hvem.

movember_ladies

Hver sjette mann får påvist prostatakreft i løpet av livet. Jeg har mer enn seks mannlige venner. Hvem som har det, eller får det, får jeg sannsynligvis aldri vite.

En venn av meg har verken prostata, testikkelkreft, psykiske lidelser, lampefeber eller gulsott. I hvert fall ikke som jeg vet om. Det eneste han feiler nå om dagen er åpenbart. Hårvekst like under nesen. Han her kler ikke bart og han vet det selv. Allikevel lar han den vokse frem med stolthet hver november og havner på randen av skilsmisse like før desember kommer.  Han lar stålbørsten presse seg ut av overleppa på grunn av testikkelkreft, prostata og tungsinn. Selv om ingen menn har dette er det allikevel mange menn som har dette. Det er november for alle og movember for oss menn. En måned hvor kampanjen movember setter søkelyset på menns helse. Over hele verden lar menn barten gro og samler inn penger til mannelidelser og arbeider med å få menn til å bli bevisst sin egen helse.

Jeg spiller fotball sammen med han fyren jeg nevnte med wannebe-barten.. Av og til og ganske ofte er det en som får et sleivspark rett i ballan. Det er så vondt. Ufattelig vondt når fotballen treffer i 50 kmt i pungen og testiklene spretter opp i øyehulene i løpet av et nanosekund. Det som skjer da er kjemisk renset for medkjensle. Vi andre hyler av latter. Helt i ekstase av god gammel skadefryd mens den skadelidende ligge og vrir seg på gulvet med cahones på avveie.

Lurer på hva som hadde skjedd dersom vedkommende hadde sagt at det gjorde ekstra vondt denne gangen fordi han har testikkelkreft? Hadde latteren stilnet? Hadde vi snakket om det? Hadde vi snakket det vekk? Jeg vet ikke. Vi snakker ikke ofte om sykdom og lidelser. Jeg er jo tross alt en mann uten bart. Men bare fordi min venn lar dette utysket vokse fram har jeg nå lest meg opp på movember og sykdommer og forskning og lidelser.

Så barten hans har virket.

les mer her:

https://no.movember.com/mens-health/general

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s