Finnbruene ved Øvre Divifoss.

finnbruenen_wow

Finnbruene ved Øvre Divifoss inne i Øvre Dividal. En kort tur men absolutt et sted med høy, høy WOW faktor. Jeg besøkte den fantastiske, gamle furuskogen i Øvre Dividal Nasjonalpark, et historisk, samisk kulturlandskap sammen med svoger som er kjentmann, niese Oda og to barnebarn. Vi fikk ennå større respekt for natur og skog denne dagen. Enkelte av furuene her er over 500 år gamle og ett av dem har tydelige innskripsjoner fra 1748. Inne i denne skogen  ligger “Finnbruene”, brukt av samene og reinflokkene tilbake i tiden. Divielva som siger ned Dividalen brytes her opp i fire ulike løp som danner trange kanaler, fossende fosser, svulmende stryk, frådende basseng og  imponerende jettegryter. Her var det smalt nok til at samene kunne lage broer og klare å krysse en ellers bred og kald elv. Fra den innerste parkeringsplassen i Dividalen begynner stien. Vi gikk litt inn i skogen mot lyden av elva og plutselig lå den der. Divielva og dette naturens fantastiske skaperverk. Med overdøvende lyd og super klare farger og massive påvirkning sitter dette stedet fast i minnet mitt. Vi var der på en våt dag med mye vann i elva. Det var bare flott. Noe av det fineste jeg har sett av norsk natur. Vi kunne også se store trær som elva hadde lagt fra seg i flomtider. 5-6 meter over der vannstanden er i dag. Da er det vilt. 

finnbruene_2

 

Takk for turen.

https://ut.no/turforslag/118001541/finnbruene

kartf_finnbruene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s