Fjumpenisse

fjompenisse_tommetankerMitt gen for undersøkende journalistikk og mitt stadig stigende ønske om å avdekke positive ting rundt min egen person gjorde at jeg tok et valg forrige søndag. I en heller trivelig familiesammenkomst rundt et bål i skogen blel jeg utsatt for et kallenavn: Fjumpenisse! Ah, “Sært barn” mangler navn.”,- tenkte jeg. “Din Fjumpenisse!,- kom det igjen fra hodet til budbringeren. Han er ca. 1 meter høy og ellers en likanes rakettunge med en anelse sennep ett visst sted. Fjumpenisse, fjumpenisse, fjumpenisse. Skal jeg bli glad eller lei meg, sinna eller overrasket. Fjumpenisse. Jeg har hørt det før, men skjønner det ikke helt. Nisse vet jeg jo hva er. Men “fjump” hva er det. Et det et verb? I såfall, – hva gjør man hvis man fjumper. Hm. Vel tilbake i heimen spurte jeg Hr. Google. Han viste ikke, men gav meg allikevel et tips. Kontakt språkrådet. Jeg så gjorde, og svaret kom fra en hyggelig Erlend Lønnum, en serviceinnstilt rådgiver i Språkrådet:

Fjomp (omdannet av dial fump ‘tykk, stiv og klosset person’) fjollet person.

Fjompenisse er synonymt med fjomp.

Så jeg fikk det altså bekreftet igjen. Jeg er en tykk stiv og klosset person i følge mitt barnebarn. Og i tillegg så fikk jeg det  i min uutgrunnelige uforståelige dumhet verifisert av språkrådet. Av og til er det best å ikke vite.

www.sprakradet.no www.facebook.no/Sprakradet.NO , www.twitter.com/sprakradet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s