En ulmende medmenneskelighet

flyktningehjelpen

Langveisfaren og moren. Og kanskje en lillebror. Og muligens ei storesøster og en fetter. Og ei bestemor. Jeg tror dette var godt for oss. Forferdelig for dem, men godt for oss. Flyktningene har oversvømmet oss i oversvømmede båter og angstfylte tog. De har blitt dytta på oss. Inn i stua via tv-skjermer, brett og telefoner. Vi fikk se dem over alt. Disse fjerne folkene som har det så ille. De døde. De levende. De skrekkslagne ansiktene som i fortvilelse bare gir opp. Men samtidig som at enkelte tar til orde for å sende dem tilbake til krig og nød begynte en ulmende medmenneskelighet å vokse og brenne i det norske folk. Veldig mange har løftet blikket opp fra skjermene for å møte blikket til disse menneskene som kommer. Veldig mange har våknet fra sin komfortable nummenhet. Og jeg tror det er godt for oss skylapptrygge nordmenn. Jeg får tårer i øynene og klumpene hoper seg opp i halsen når jeg leser om alle de som hjelper. Folk som før har sittet på ræva med en cola, reiser seg opp og spør “Hva kan JEG gjøre?”. Folk som aldri har kjørt lengre enn til kjøpesenteret kjører til Ungarn. Folk som aldri har engasjert seg i annet enn sitt eget selvbilde begynner nå å se andre bilder. Og nå er det  mange som gjør noe. Mange som gir trygghet til de utrygge. Som gir et smil, ei hand og omsorg. Ting disse menneskene ikke har opplevd på en stund. Og de som kommer trenger at mange som er trygge kan gjøre dem trygge. Takk alle som hjelper. Jeg tror vi hjelper oss selv like mye som vi hjelper dem. Kanskje vi begynner å se litt mer. Får håpe det varer.

 

Penger hjelper fortsatt også.

https://fadder.flyktninghjelpen.no/

http://www.sos-barnebyer.no/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s