Allergi til Jul?

mandelsmør_tommetanker

Allergi oppstår når kroppens immunforsvar overreagerer på  irriterende stoffer i  omgivelsene. Og da teller verken svigermor og plagsomme småunger. Det finnes mange ulike typer allergier og allergisykdommer. I Norge er det mest vanlig at man er allergisk mot pollen og pelsdyr, men midd- og muggsoppallergi samt ulike typer kontaktallergier forekommer også. Og Nøtteallergi er økende i Norge.

Heldigvis er matvarer merket med hva slags allergener de kan inneholde så folk kan styre unna saker og ting. “Kan inneholde spor av Nøtter”, står det. Hmmmmm. Hvordan ser et nøttespor ut, – tenker da tomme dumme tanker og åpner lokket forsiktig og titter ned i åpningen.

Men  veldig mange allergikere er inni sin beste årstid nå. Med begrenset snørraktivitet og overkommelig kløe er de nesten som oss andre. Det finnes ikke pollen i lufta og så sant du holder deg unna Arendal er du trygg. Litt verre med dem som ikke tåler pelsdyr. Men en kan jo alltids ønske seg hagle til jul.

De som sliter nå er Nøtte-Allergikerene. Vi går inn i jula hvor vi er nødt til å ha nøtter. Peanøtter, hasselnøtter, makadianøtter, mandler og julenøtter. I skåler og boller og fat og TV. De dukker opp over alt. I grøten skal det ligge ei nøtt. Kakene er dekket med marsipan som er laget av nøtter. Gudd det er tøft. Næringsmiddelindustrien merker sine ting for allergener. Enkelte er litt overbeskyttende viser det seg også.

allergi_nøtter_tommetanker

Selv om  peanøtter og mandler strengt tatt tilhører fruktfamilien så regnes de blant nøtter og mange allergikerer klør av dem.. Men Helios informerer korrekt på sitt produkt som inneholder 100 % nøtter at det kan inneholde spor av nøtter. Og til og med spor av sesam! Et det trolldom?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s