Letthetens julegave.

kunstige_juletraer

Det enkleste er ikke alltid det beste, for er ikke dette å kaste inn håndkle. Gi opp. Legge inn årene. Gi faen. Stenge døra. Slutte. Skylle ned kompa. Resignere fullstendig. Spille falitt og ende opp som en rik, men desillusjonert, julemann.  Eller er det kanskje bare jeg som er oldis. Jeg vet ikke. Men jeg vil heller være oldis enn å kjøpe automatisk juletre. I flere år har jeg sett barnebarna bli omtrent selvlysende i det vi finner fram saga og øksa og skal hente juletre i skogen. Mange hyggelige grunneiere tilbyr dette. En fin ting. Og turen blir til en tur. Til litt utetid og litt jakttid og litt tradisjon og litt spenning. Av og til får vi saft og grøt hos grunneier. Gudd, det smaker av jul. Det neste vi gjør er å la treet stå litt utenfor hjemme. Det blir det fortsatt beglodd av store barneøyne som forsøker å teleportere det inn i stua. Og når de først har klart det kommer pyntinga av treet. Lysene, – stasen. Det tindres mye da og. Jeg har ikke tenkt så mye på dette egentlig før den eminente plantemarked-kjeden Hageland fyrte til med sitt julemagasin. Et gartneri som har som motto, “Der kunnskapen gror.” Og før om årene grodde også juletrærne der. Men det er det slutt på. Falitt der også. Det synes jeg er litt trist. Og jeg synes det er litt trist at så mange sikkert vil handle slike trær. Da slipper de å gå ut og velge seg det fineste treet. De slipper å få granbar i bilen. De slipper å nøste opp i ledningen til julelysene.  Og det er de voksne som kjøper trærne, ikke barna. Jeg tror at innkjøp av letthetens julegavetre er et voksenvalg. Dersom barna hadde fått velge tror jeg ikke det hadde blitt en Skandia Slim H180, med 300 lys.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s