Fermentering av vennskap

meretes_trolldom_tommetanker

Søtpotet, Sauerpaul, Meatloafinnbakte egg, Søtmerete og halvkoktbakte gulrøtter. De 5 fullendte ingrediensene for et fredfylt relaxed kongemåltid. For det finnes et lite hus litt ovenfor Boen Bruk i Tveit (twatt på engelsk) der jeg føler meg hjemme og der disse ingrediensene er på plass. Og det er underlig jeg føler meg hjemme der, på en plass hvor jeg aldri har bodd. Og de to som bor der nå har heller ikke bodd der lenge. Men det er jo ikke plassen, det er de to som får meg til å føle meg hjemme. Paul og Merete med sine to katter. Det er klemmen jeg får når jeg kommer og klemmen jeg får når jeg går. Tøyset og tullet og nærheten og ektheten blandet med en middag tryllet fram med intuitiv kokkekunst fra øverste hylle får hjerterytmen til å senke seg. Hodet til å roe seg og gleden over å ha slike venner til å feste seg. Deres fornemmelse for mat er sjelden. Og maten de lager har egne historier. Hvordan de dyrkes og plukkes og kjøpes. For de lager mye og de lager godt. Sylter og safter og stapper og presser og fermenterer. Surt og søtt og salt. Nok en gang noen gode venner å takke.  På vei til bilen viste de stolt frem sin nye digre matbod som han hadde bygget og hun har fylt. Jeg fikk med meg en flaske og et glass med hjemmelaget trolldom. Dette vennskapet kan jeg smake videre på.

pauls_fornemmelse_for-mat

For de som ikke vet det så brukes fermentering til foredling og konservering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s