Milten og ikke Pilten

miltens_plassering_tommetanker

Erocytter og Fagocytter. Jeg havnet på sykehus her en dag. Frivilling. For der inne lå det en gutt jeg kjenner. Han kom ikke der frivillig. Det var den samme gutten som ble med meg opp på toppen av Nos sist lørdag, hvorfra vi rant ned sammen. 3 km utforbakke. Hihaaaaaa. Han samme som kjørte spark inn i fonna på vei ned til butikken sammen med famma . Og det var den samme gutten som slo rævva av seg da han skulle ta ny bakkerekord i en hoppbakke vi fant der oppe på Hovden. På mandag var han hjemme igjen. Og først der skjedde det. I et friminutt på skolen. Uheldigvis ble han førstemann inn i et tre i bunnen av en bratt akebakke. Milten sprakk. Rett på sykehus. Og etter litt akutt-akuttbehandling havnet han på barneavdelingen. Og det var slik jeg også havnet der. Familien stilte opp og vi besøkte på skift. Mitt skift var på torsdag. Det var fine timer. Han hadde ikke vondt lenger. Han banket meg langsomt i Millionær (et analogt bestefar spill). Riktig tynte tapet ut av meg. Jeg banket han i fotball (nok et analogt bordspill). Hevnen smakte godt. Han banket alle i Minecraft. Og han forklarte meg forskjellen på milten og pilten og vi var begge enige om at det var godt det ikke var pilten som sprakk. Små barn har jo Wolverine-egenskaper når det kommer til selv-healing. Så milten vil bli god igjen. Ganske kjapt. Barneavdelingen på sykehuset kryr forresten av hyggelige folk. Vil vel kanskje ikke anbefale et besøk dit, men skulle du først havne i uløkka så er det en trygg plass å komme til. Der finnes uventet eventyrlig kunst og masse aktivitet. Og på kvelden kom famma, hun skulle overnatte.  Tror ikke han jeg kjenner vil hjem. Eneste som lokker er jo at han blir skolens helt ved returen.

barneavd_tommetanker.jpg

barneavdelingkunst2_tommetanker

barneavdelingskunst_tommetanker

Og nå vet jeg hva milten er:

Milten er et rød-lilla organ som er plassert helt opp til venstre i bukhulen. Den er kledd av en glatt bindevevskapsel. Miltens hovedoppgave er å rense blodet for fremmede substanser, organismer, partikler og skadede/gamle erytrocytter (røde blodceller). Disse funksjonene blir utført av fagocytter (hvite blodceller) som er i stand til å ta opp og tilintetgjøre inntrengere som nevnt ovenfor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s