Lytt til Recy Taylor, Rosa Parks og Oprah Winfrey.

Error
This video doesn’t exist

Alle har en historie. Og i dag lærte Oprah Winfrey meg en ny en. Historien til sterke forbilder. Mennesker med uhorvelig mot og ønske om rettferdighet.

recy_rosa_oprahRecy Taylor ble gruppevoldtatt av seks hvite menn i 1944. Rosa Parks kjempet hennes sak forgjeves. Den gang. 11 år senere ble Rosa Parks, amerikansk borgerrettsforkjemper,  kjent over store deler av verden da hun 1. desember 1955 nektet å avgi sin plass på bussen i Montgomery, Alabama, til en hvit passasjer. Hun ble arrestert og bøtelagt. Dette førte igjen til dannelsen av Montgomery Improvement Association, ledet av en ung prest, Martin Luther King jr. Foreningen oppfordret til boikott av det kommunale busselskapet, denne varte 382 dager, og gjorde Rosa Parks, Martin Luther King og deres sak kjent langt utenfor USAs grenser.

En høyesterettsdom forbød raseskille innen offentlig transport. Rosa Parks’ handling regnes som begynnelsen på den utviklingen som førte til opphevelsen av raseskillet i USA.

Recy Taylor døde i forrige uke nesten 98 år gammel. Staten Alabama har bedt henne offentlig om unnskyldning. Mennene ble aldri dømt.

Oprah Winfrey minnet oss sterkt på hennes historie i en tale . Og om urettferdighet som skjer også i dag. En tale det er verdt å lytte på. Noen historier må aldri glemmes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s