De sover ut susen

SalmeRus

Jeg hadde nok gått på Palmesus jeg og om jeg ikke var så inni helsikes gammel. Fire av våre sommergjester var der. Gikk der. De sover nå. De sover ut susen og rusen. Noen sier at alt var mye bedre før. Jeg tror de tar feil. Noe var nok bedre, men ikke alt. Jeg har observert enkelte forbedringer i denne lille store Sørlandsbyen. Som en voksen mann et stykke fra ungdommen klarer jeg å se tilbake til mitt Kristiansand. Helt til den gang jeg var en av byens 18 åringer og eide verden. Vi visste pent lite om hva festivaler var og at palmer engang ville suse på bystranda som ikke en gang var der. Det fantes tre typer øl og nesten ingen steder å kjøpe den. Åpningstider var begrenset og vi hadde ikke peiling verken på hva kompisen spiste til middag eller hva som skjedde noen steder. Vi så svært lite filmer av kattunger og interiørdetaljer. Ingen gadd å ta selfies for det var dyrt å fremkalle. Men vi hadde utesteder overalt for det fantes ingen innesteder, rent bortsett fra bedehus da. Beste utestedet var Bertes. Der sørget vi for vår egen uteservering. Flekkerøya var hellig. Vennesla var langt vekk. Odderøya var militært og resten var kristent. Gikk det rykter om at du hadde hatt ei øl eller kanskje til og med danset fikk du i alle fall en bønn eller to i ditt navn. Salmer ble sunget og kirkene runget. Det sydet ikke akkurat i Kristiansand på den tiden. Men gøy var det lell for vi viste ikke bedre. Vi hadde fester hvor vi så på hverandre. Vi hadde six-pack i neven og ikke på maven. Jentene hadde mindre sparkel og ingen hadde capsen feil vei. Vi brukte solbriller når det var sol. Vi hadde sirkeltrening og ikke Crossfit. Men vi hadde ikke Palmesus. Hadde jeg vært 18 hadde jeg helt sikkert gått på Palmesus og hoppet i sanden. Jeg skjønte etter hvert hva festivaler var. At de er gøy og mye øl og mye støy. Festen som nå går inn i natthistorien er merkevare for byen og den skal vi omfavne. Det er plass til både PalmeSus og SalmeRus. Nede i båthuset ligger noen å sover ut susen med et smil om munnen.

Byen er ikke som den var før. Og det skal den heller ikke være.

Fra hytta så vi fyrverkeriet, hørte bassen og jubelen fra Bystranda. Det hører sommeren og Sørlandet til det og.

salmesus_tommetanker

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s