En tur for pyser. Besøk vår egen Trolltunge i vinterferien.

grotunga_tommetanker

Selv om denne turen er ganske lett lønner det seg ikke å være tøff her. For høyt opp er også ganske langt ned. Kristiansand har en haug med fine steder uttafor sentrum, Baneheia og Jegersberg.  Lette turer og tøffe turer. Akkurat her lønner det seg å være pysete og kanskje la viltre unger og bikkjer bli surra fast i nærliggende trær. Det kan være glatt på vått fjell så trø varsomt.

grotunga_kjerrane_tommetanker

Grotunga! Jeg har jo hørt om fenomenet; Kile på tunga. Men ikke helt skjønt hva det innebar. Det var helt til i sommer. Jeg gikk til Grotunga. Og det var der det kilte. Det kilte på Grotunga. Eller rettere sagt; det kilte VED Grotunga. For jeg kom meg aldri ut på den. Dette lille naturens utspring. Jeg hadde hørt om den, men aldri vært der. En god venn ble med på jakten etter Grotunga. Jeg hadde hørt at den var litt vanskelig å finne og at en ikke skulle ta med seg barn dit. Det var bratt og høyt hadde jeg hørt. Og nå begynner hendene mine å bli klamme. Bare av at jeg skriver at det var bratt og høyt. Det er lenge siden jeg var der, men det føles høyt ennå. Gudd. Grotunga er en fjellnabb som stikker ut over et juv oppe ved Kjerrane i Kristiansand. Og i motsetning til sin storebror Trolltunga som heller oppover, heller denne nedover. Gudd. Og den var lett å finne, det var sti helt fram. Men nå skulle jeg ønske at vi ikke hadde funnet den. For det kilte ved tunga. Det var bratt og høyt og håndflatene svetter ennå. For min kompis kilte det i mer enn tunga. Han fikk vondt i hele kroppen. Han var ennå mer pinglete enn meg. Det er rart med høyt og bratt. Kroppen sier fra at dette er farlig. Men plassen var fin. Både utsikt og nedsikt var storslagent der ved Kristiansands svar på Trolltunga. Fine med turen er at en også passerer både Gråmannen (navnet kommer sikkert av at han har stått på tuppen av Grotunga) og en underlig stor feilplassert jettegryte midt på fjellet.

 

gråmannen_tørt_tommetanker

Tørr bålplass under fjellet.

 

gråmannen_jettegryte_tommetanker

Jettegryta på vei opp til Gråmannen. (egentlig et gjerde rundt men fjerna det på foto)

andrewgrotunga

grotunga2

Dette er litt nedenfor Grotunga. Men høyt nok til å bli klam i tenna allikevel.

https://ut.no/turforslag/1115067/grotunga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s