Hvem sa at forurensning ikke er vakkert

global_oppvarming_tommetanker

Bildet er tatt i fart, fra en dieselminibuss på en motorvei i Telemark. Etter noen møter i Skien med filmfolk og finansiører satte vi kursen hjemover i kveldinga. Og naturen hadde tatt på seg finstasen. Vidunderlig behagelig vakkert. Jeg satt med panna mot vinduet og nøt synet. Gjennom kondensen på minibussvinduet kikket jeg inn i evigheten. Kveldsolen som lekte med dampen som kom opp av pipene der borte. Fargespillet var ikke giftig det var vakkert. Tror det er YARA fabrikken. Og det jeg ser er sikkert vanndamp og ikke giftig. Vi er jo flinke til å rense her i Norge. Det er ikke så mye vi slipper ut i luften lenger. Rent bortsett fra alle flyene da. Det er kanskje litt verre med hva vi slipper ut i ymse oppdrettsfjorder og kobbergruvenærliggende fjorder men, men det ekke så farlig , jeg bor jo ikke der.

Men gleden sprer seg allikevel, mer enn bekymringene, mens jeg sitter og ser den vakre fabrikken. Jeg tenker på tankene som sprer seg i alle hodene nå om dagen. På alle de som bryr seg og  blir mer og mer bevisst på hva de bruker. På de som innser at vi i Norge er verstinger i vår forbruksverden, og gjør noe med det. For vi i Norge er storskapere av søppel. Vi er så rike at vi har råd til det. Men vi kan velge å la være. Jeg ser på TV, leser i avisen og ser på nettet. Alt det gode som gjøres og livsstiler som endres. Vi har vel aldri før hatt så mange fine gjenbruksbutikker. Vi er i ferd med å våkne og strekke på oss. Det er mange nå som gjør noe selv istedenfor å vente på at andre skal gjøre noe for dem. Og det er fint. Det er en slags awakening føler jeg. Håper jeg. Alle kan gjøre noe. Endre en liten vane. Ta med deg handle nett i butikken. Reis på togferie neste gang. Egentlig samme hva. Om du gjør noe for deg selv gjør du også noe for meg. Så, Takk!

 

ikkekast i havet_tommetanker

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s