Fantomets Katt

naboens_katt_3_tommetankerFinnes denne katten? Bengalkatten? Fantomet var en av barndommens helter. Tegneseriene fylte rommet. Fantomet bodde i Bengal. Landet Bengal. Et land som egentlig ikke finnes. Men Fantomet bodde altså her allikevel. I hodeskallegrotten med sin hvite hest og sin ulv. Midt i jungelen. Absurd og surrealistisk men fascinerende.

Og jeg tror det er her disse kattene kommer fra. De er rett og slett fascinerende. De hadde passet sammen med Fantomet. Og selv om landet Bengal ikke eksisterer så finnes disse kattene.

Naboen har to av dem. De kommer ut av huset når varmen setter inn om våren. De er nysgjerrige og sitter og studerer meg der jeg luker i hagen. Jeg studerer dem og. Disse leopardene i miniatyr. Andre katter legger jeg nesten ikke merke til, men med disse her stopper jeg alltid opp.

Rett og slett fasinert.

naboens_katter_tommetanker

naboens_katt_tommetankerFantomets verden iflg. Wikipedia.;

Bengal (engelsk Bangalla) er et fiktivt land fra Lee Falks tegneserie Fantomet. Opprinnelig lå landet på det indiske subkontinent, men på 1960-tallet ble Bengal “flyttet” til Afrikas østkyst. Kart vist i de skandinaviske bladene antyder gjerne at Bengal ligger omtrent der hvor Kenya ligger i virkeligheten. Den bengalske “Wambezi-elven” alluderer til den virkelige elven Zambezi som flyter gjennom Zambia, Angola og Mosambik. Tidligere skal Bengal ha vært en britisk koloni, men “i dag” er landet en republikk. Hovedstaden i landet er Morristown, på engelsk også kjent som “Mawitaan” (etter de lokales uttale?). Andre store byer er Spyglass, Bengaltown og Sanloi.
Fantomet bor i De dype skogene inne i jungelen, midt i landet. Presidenten var fram til 2007 Lamanda Luaga. I historien «Den nye presidenten» ble Sandal Singh, datter av Dogai Singh, tidligere leder i forbryterligaen Singh-brorskapet, valgt til president i Bengal.[1]
Bengal har (det like fiktive) nabolandet Fari-Lana, også kjent som Ivory-Lana. Et annet naboland er Rhodia (også stavet Rodia), med hovedstad Marcusburg. Rhodia er delvis en allusjon til virkelighetens Rhodesia, delvis til Sør-Afrika med hovedstad Johannesburg (“Marcusburg” skifter ut det første elementet med navnet med en annen bibelsk evangelist). Mens Bengal og Fari-Lana har gode forbindelser, skildres Rhodia helst som en fiendtlig innstilt diktaturstat med et apartheid-lignende regime, som tydeligvis har klort seg til makten mye lenger enn i virkelighetens Sør-Afrika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s