Homstean! Hva betyr egentlig det?

pianoPianoet bak butikken på Homstean. Hva er historien her? Som historieforteller stopper ikke hodet helt. Jeg ser og assosierer litt for mye noen ganger. Derav mitt tomme blikk. Et enkelt piano stod på grusen, inntil veggen, bak butikken på Homstean. Bygda med det rare navnet. Et navn jeg ikke klarer å assosiere noe som helst til. Rent bortsett fra homofile tær. Men slik er det ikke med pianoet. Da fylles de tomme tankene. Det er vakkert og gammelt. Et levd liv. Det er underlig å bli stående slik foran et forfallent objekt og bare se. Det er godt, men underlig. Det var så høstvakkert på en måte. Kanskje har pensjonerte enker sunget i falsett på bedehuset akkompagnert av dette pianoet. Kanskje har noen fnisete 12åringer lært sine første melodier på dette pianoet. Kanskje de ble kjærester. Kanskje det satt en kommende konsertpianist her en gang. Noen har elsket det og noen har hatet det. Eller kanskje det gikk i stykker som nytt og stått bortstuet på et lager i lang tid. Men det siste tror jeg egentlig ikke noe på. Jeg tror dette pianoet har lagd mye fin lyd og toner til allsang og salmer på bedehuset. For Homstean har vært en gudstroende bygd. En gang en del av Øvrebø kommune. Nå en del av Vennesla. Jeg tror de som spilt på pianoet håpte på at rånere i fra gårdene innaførr i gamle Volvoer ikke skulle råne akkurat i kveld. Jeg tror mange har smilt rundt dette pianoet. Jeg tror det har gledet mange, lenge.

Før var det langt vekk til Homestean. Nå er det nært. Og jo mer du kjører fort forbi jo saktere kjører du. For det er jo ganske fint der. Landlig og frodig og nærbutikk og fotballbane og bedehus. Fantastisk turterreng overalt og akkurat langt nok vekk fra Kristiansand til at det er langt nok. Og det bygges mye ut der oppe. Nye hus på hauer og knatter. Mange nyter nå det gode liv på bygda.

Og asfalten er angrepet av Spolorm og Rånepest. Kanskje litt antiparasitt er på sin plass.

Som resultat av min undring fikk jeg svarn;

Allan TharaldsenTakk for lune Tommetanker rundt stedsnavn og piano. Homstean betyr steane ved gården Homme. Ei ste er en grasslette ved bekk eller vann. 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s