Lappeteknikk i Dronningens

vannglass_tommetanker

SNEKKERPOLITUR, SYMASKINOLJE, LUFTLAKK OG VANNGLASS? Det lå en jernvare- og malerforretning i Dronningensgate i Kristiansand. Edvard Hansen grunnla i 1892 Edv. Hansens som siden ble Edv. Hansens Eftf. Og jeg tror de etterfølger hverandre den dag i dag hos Hansen og Co. Men det var etter forretningen i Dronningensgate jeg fant noen tidsvitnelapper i huset etter mine foreldre. Min far var arbeidsom og flink med treverk og besøkte ofte denne forretningen for tips og råd og smarte produkter. I min fras lille verksted lå denne bunken med lapper. Hvorfor de er spart på vet jeg ikke. Men det vitner om et for meg underlig varelager der nede i Dronningensgate.

luftlak_tommetanker

Luftlakk? Er det til å lakkere luftslott? Og Snekkerpolitur? Datidens Foundation for jålete snekkere? Og VANNGLASS som skal blandes med ni deler vann. Er det for lettlurte turgåere. Et slags tørrvann som blir til vann dersom du rører det ut i vann? Rå Malerolje og Kokt Malerolje?Kan jeg få den stekt?

snekkerpolitur_tommetanker

Mye jeg ikke kan skjønner jeg så jeg spurte tante Google.

Luftlakk = – malerhåndverk – værbestandig lakkmaling, til bruk utendørs, i friluft
Snekkerpolitur= snekkerfag – politur blandet av sprit og skjell-lakk, brukt på trematerialer
Vannglass= kjemi – vannklar, tyktflytende natrium- eller kaliumsilikatløsning brukt til bl.a. preservering av egg og til (brannhemmende) impregnering, som lim og bindemiddel i maling og i ildfast kitt  | jf. silikatmaling, vannglasslim, vannglasskitt

 

Så lærte jeg litt i dag og.

lapper_edv_hansen_tommetanker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s