
Jeg er fasinert av Jettegryter. Jettenes kokekar. En ivrig turgåer fortalte om denne gryta opp på Lille Redalshei. Jeg har gått forbi der mange ganger uten å vite. Men med en god venn og en jettegryte-sporhund vi lånte dro vi av sted en sen kveld. Vi fant, vi fant. Fornøyde nådde vi målet for turen. Gryta var kald, full av is, så det var en stund siden jettene har brukt den.
Men hvem var egentlig Jettene som kokte mat i disse grytene.

Jætten Surt med flammende sværd. Thor hos jætten Trym og Jættekvinnen Gunlød.
Wikipedia beretter:
Jætterne repræsenterede en selvstændig æt, der ifølge den mest udførlige beretning om verdens skabelse i Gylfaginning opstod uafhængigt af asernes æt. De var ikke udelukkende destruktive kaosvæsner, men levede i et velordnet samfund. Ophavsmæssigt var aserne og jætterne i realiteten meget nært beslægtede, i det Odin, Vile og Ves mor var en jætte. Jætterne repræsenterede den af de oppositionelle kategorier, som præger den nordiske verdensforståelse. De var knyttet til naturen, og blev derfor associeret med kvindelighed, uorden, forandring og død. Guderne var på deres side knyttet til kultur, mandlighed, orden og stabilitet. Kulturen blev opfattet som en kvalitativ forbedring af naturen, den var derfor en forudsætning for kulturen, samtidig med at den var underlegen. Natur var imidlertid ukontrollabelt, og kunne i længden ikke holdes nede.
Chat GTP sier dette:
En jette er et vesen fra nordisk mytologi som beskrives som en stor, kvinnelig skapning med overnaturlige krefter. De ble ofte sett på som fiendtlige mot mennesker og guder.
Jetter var ofte beskrevet som å være ekstremt store og sterke, og kunne skape naturfenomener som stormer og jordskjelv. Noen av de mest kjente jetter inkluderer Skadi, som var gudinnen for jakt og vinter, og Angrboda, som var mor til noen av de mektigste skapningene i norrøn mytologi, inkludert Fenrisulven, Midgardsormen og Hel.
I norrøn mytologi var jetter ofte sett på som en trussel mot gudene og verden, og konflikter mellom guder og jetter var vanlige temaer i mytene.

Og går du litt lenger opp mot Oddersjå kan du finne en til. Liten gul ring på kartet.

Gryta var kald, så det var lenge siden den var brukt.