Waterfall av M.C.Escher er ingen umulighet

Waterfall. M.C.Escher – 1961

Min helt M.C.Esher. Jeg er groupie! I en alder tilhørende de øvre deler av 8 gangen kan en neppe kalles groupie, men jeg digger mesteren med de svarte og hvite illusjonsillustrasjonene. Han leker med hodet til iaktakeren og etter ett kjapt blikk på hans kunst legger alle hodet på skakke og sier hmmmmmmmmm.  Med sikker hånd leder han oss inn i sine mystiske lekenheter med perspektiv og konstruksjon. På hans opphold i Italia og bl.a. i Cambria i Spania lagde han mange skisser av lokal arkitektur. Mye av dette dannet grunnlaget for hans fantastiske hjernevrengende trykk og tegninger. En av de mest kjente er Waterfall,- et litografi fra 1961. Det måler beskjedne 30 x38 cm , og har en evne til å vekke nysgjerrigheten i oss. En hver ingeniørspire må stoppe opp og se. Ved første øyekast er det jo bare et vakkert gammelt murbygg, med et vannverk. Men se i mer en 2 sekunder så ser du at vannet renner oppover hele tiden. Det baserer seg egentlig på en tegning av Eschers venn,- den britiske matematiker og fysiker Roger Penrose. Det fasinerer, og mange har forsøkt å etterligne Eschers ide. Gjenskape hans skavanker.

Waterfall funker.  I de herrens dager rundt 1980 gikk jeg et år på skole i Massachusetts, USA.

I en tegneoppgave hvor vi skulle tegne “ubalanse” tegnet jeg dette.

Det skinner vel litt gjennom hvem jeg hadde i hodet mitt. Takk Escher.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s