Julegave til kolleger! Utakknemlige beist.

Det måtte en halv historie til for at de ble glade for kaffen jeg serverte. Før de smakte. Etter at de hadde nytt kaffen og kost seg en stund akkopagnert av noen gode boller fra Kiwi fortalte jeg siste del av historien om verdens dyreste kaffe. Kopi  Luwak er den sjeldneste og dyreste kaffen i verden. Det produseres kun ca 700 kg i året. 

Kopi Luwak er særdeles spesiell for kaffeelskere og har blitt omtalt bl.a. i Oprah Winfrey show. I november 2006 hos Herveys Range Heritage Tea Rooms, en liten kafe i Australia, ble Kaffe Luwak satt på menyen til en pris på 33 USD pr kopp. De solgte kun ca 1 kopp om dagen, men fikk mediedekning både i Australia i international presse. Hos brasseriet på Peter Jones department store i London selges en kopp for rundt 50 pund.

Allikevel rynket kollegene på nesa i det siste del av historien ble fortalt. Gudd for noen utakknemlige beist.

Kopi Luwak er kaffe laget av bønnene i kaffebær som har blitt spist av en Luwak (Asian Palm Civet\Paradoxurus hermaphroditus) . Bæret har så passert gjennom dyrets fordøyelses system. I magen brytes fruktkjøttet ned mens bønnen blir igjen og fortsetter ferden. Enzymer og syrer fra denne prosessen trenger inn i bønnen og gir den til slutt denne spesielle aromaen. Bæsjen fra disse dyrene blir så samlet, vasket, tørket, brendt og malt.

 Og versågod kollegaer. Først en halv sannhet. Så en kopp med verdens dyreste kaffe. Så en hel sannhet. Eneste måten å få den gjengen til å  smake.

PS. Ikke alle drakk opp.

PS2. Min venn Jarle opplyste nettopp om at du kan få kjøpt øl med dette innholdet også. Brygget i vårt egne kristne Sørland hos Nøgne Ø, men for et annet merke; Mikeller

http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-beer-geek-brunch-weasel/97034/

2 comments

 1. Jarle Hammen Knudsen · December 23, 2011

  Du får det i øl også, brygget i Grimstad 🙂
  http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-beer-geek-brunch-weasel/97034/

  Meeeget godt øl.

  • tommeivind · December 23, 2011

   Stilig. Nøgne Ø lager øl med bæsjekaffebær som innhold.Dette må jeg teste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s