Jebsens Villa og Heksa Maren på Dvergsøya. Ta turen.

jebsens_villa_tommetankerNatt til 1 påskedag 1933 tok tre ungdommer seg inn i Jebsens Villa på Dvergsøya. Vertskapet var borte.

Dette storslagne huset ble oppført etter at høiefabrikkeierkompisene Vogt og Jebsen kjøpte hele Dvergsøya. Begge bodde staselig i Kristiansand, men trengte selvfølgelig hver sin  lille sommerbolig. Vogts Villa og Jebsens Villa. Vogts Villa  ligger på sydspissen og er i dag sommerbolig for kronprinsparet Håkon Magnus og Mette Marit.

kart_dvergsøya_jebsens_villaJebsens Villa var dog den største og mest svulstige. I 1922 kjøpte Professor Johan Edvin Gustav Bruusgaard praktboligen av Jebsen for 25.000 spenn. Professoren var overlege ved Rikshospitalet og ekspert på syfillis av alle ting.

jebsens_villa_trapp_tommetankerDette fristende riksmannskrypinnet fristet herrene Berntsen, Johnsen og Barth. Tre småkriminelle tyver så sitt snitt til å robbe huset for møbler og inventar natt til 1. påskedag 1933.jebsens_villa_trapp Og i sin smarte skurkehjerne satt de fyr på herligheten for å skjule sine spor. Og sporene hadde blitt skjult hadde det ikke vært for yngstemann Klaus Barth. Han fikk dårlig samvittighet og ønsket seg vekk. De to eldste prøvde å ta livet av Klaus Barth ved nok en gang å tenne på ei hytte hvor Barth sov. Denne gang på Sumatra ved Møvig i Vågsbygd. De lykkes ikke. Klaus overlevde med brannskader og med om mulig ennå sterkere ønske om å komme seg vekk. Men litt senere lykkes de med avlivningen. De klubbet stakkaren ned, druknet ham i ei vaskebalje og dumpet han i byfjorden. De ble tatt. Professoren bygde aldri opp stedet, han døde året etter og eiendommen ble solgt. Siden da har skogen flyttet tilbake.

inngang_jebsens_villa_tommetankerMen ta  turen til Dvergsøya. Nå er den tilrettelagt med flotte friluftsanlegg, brygger og plener, og av og til et kronprinspar. Inn gjennom en gammel mur og opp i skogen finner du restene av Jebsens Villa. Du aner storheten og det vulgære i det som har stått her.

Heksen fra Dvergsøya

En annen tragisk historie fra Dvergsøya er heksen Maren, husmannskone fra Dvergsøya.

Maren ble arrestert den 20. april 1670 i forbindelse med Ådne Rabbersvig forlis på vei til Jylland og senere to av hans sønner som omkom under fiske. Det var flere involverte damer i denne saken og en av Marens “medsammensvorne” fortalte hva som hadde skjedd i retten. De hadde fløyet gjennom luften ned til skipet hvor de hadde møtt djevelen forkledd som en prest. Det var Maren som sørget for at båten sank. Maren nektet for historien og ble derfor dømt til pinlig forhør. Under tortur bekreftet hun historien og ble som siste heks i Norge brent på bål den 9. september 1670

Mer om Dvergsøya.

https://no.wikipedia.org/wiki/Dvergsøya

Vogts Villa. Brukes i dag av nestekongen og kona.

vogts_villa_dvergsøya

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s