Tenk om vi bare var nordmenn i Norge!

arisk_Det er vanskelig å komme til et nytt land. Vel, ikke for oss. Vi er ikke tiggere,vi er turister. Vi har ræva full av penger og forsikringer og har alltid en storebror som kan hjelpe. Men tenk på flyktninger, fattige innvandrere og asylsøkere. For mange er det fryktelig vanskelig. De skal integreres. Et hode som ofte er fyllet av angst og krig og lovløshet, skal vris til å stole på Norge og å stole på andre mennesker. Slikt tar tid. Jeg synes det er fint de kommer, for vi kan hjelpe. Vi har rom for tålmodighet og penger til støtte. De fleste som kommer vil lære Norge og det er  hyggelig med et fargerikt fellesskap. Tenk om vi bare var nordmenn i Norge? Vi hadde vært rike, men fattige. Tenk om våre grenser var lukket for alle andre. Lukket for de på flukt. Lukket for de som ikke var som oss. Vi kunne gå ut, men ingen slapp inn. Etnisk skille ved grensen. Kom du ikke fra Dalstroka innafor, kunne du bare glemme det. For mange er det scenarioet et “lykkeland”. Og i mange land i Europa stiger denne holdningen. Er ikke det litt skummelt.

I Kristiansand har vi fått ny Moske. Et gudshus for de skumle? Et gudshus hvor de avler terror, frykt og Taliban? Et sted for sjeggete menn? Et lukket hus som nordmenn ikke skjønner, men frykter. Og det i Posebyen av alle steder. Midt i denne ultratradisjonelle sørlandskristne bebyggelsen. Hvert kvartal sin menighet. Og altså her bygges dette ormebolet opp. En ny menighet. Av innflyttere vi kunne ha unngått om grensene var stengt. Muslimer kalles de, og pressen har lært oss at de er farlige.  Allikevel. Disse ekstremt farlige menneskene åpner dørene for oss. For alle Kristiansandere og alle som vil. “Kom og se. Kom og lær oss å kjenne. Vi vil vise dere hvem vi er.” Det er så flott. de åpner dørene, vi trenger ikke banke på. Disse farlige menneskene viser seg å være ufarlige. Rett og slett hyggelige. Akkurat som oss. Jeg deler ikke deres tro. Men jeg ønsker dem velkommen.

Utlendinger og innflyttere må vi ha. Vi gjør dem rikere og de gjør oss rikere. Om grensene våre var stengte er det mange gode venner jeg aldri hadde møtt. Og det er en trist tanke. Jeg er glad for å bo i et land hvor vi fortsatt er glade for alle våre nye landsmenn. Vår grunnlov er god. Velkommen.

Se lavbudsjettfilmen om Vest-Agders Eidsvollsmenn hvor jeg har skrevet manus og planlagt det meste:

http://grunnlovsjubileet.va.no/grunnlovsjubileumsfilm-fra-vest-agder/

http://www.nrk.no/sorlandet/i-dag-far-kristiansand-ny-moske-1.11648722

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s