Takk vakre Ny Hellesund

tomm_på_pirenstatuen_ny_hellesund_tommetankerny_hellesund_tommetankerEn tur til Ny-Hellesund bør være obligatorisk og deles ut på blå resept. For oss landkrabber er det lett å skylde på at alt er så vanskelig når en ikke har båt.  Eller båd som det heder hernere. Fra Høllen brygge i Søgne kan du ta den ultrakoselige rutebåten med det fantasifulle navnet “Høllen”. Den fraktet oss trygt ut i øyriket. Og for de kondisjonerte: en rutebåt er akkurat som en buss,- bare den flyter. Og her ute er det at ei skipsverftsetterkommerinne, mesterkokken Trond Moi og kunstneren Per Fronth har skapt sin magiske plass som de deler med oss andre. Ny Hellesund består av tre øyer. Gjestgiveriet “Verftet” ligger på Kapelløya. På Helgøya like ved finner du massive rester etter tyskernes “Festung Norwegen” , øya er gjennomtunnellert og hadde en bemanning på hele 150 stykker. Mellom disse to øyene går Olavsundet hvor Olav den Hellige slo sverdet i stenen og lagde dette sundet. Olavsundet er også motivet  som kunstneren Per Fronth brukte på Nobel Fredpris Diplom i 2009. Den henger i dag på kontoret til President Obama. Siste øya heter Monsøya og ble godt kjent da den var base for TV-serien Farmen i 2007.

ny_hellesund_verftet_tommetankerTa turen. Her er det historier i hvert hus, og bak hver stein. Dugnadsfolk har laget en flott tursti som starter ved Verftet. Det er magisk på flotte dager. Dype skarpe skar og myke svalende svaberg og fine sandstrender. Gode campingfasiliteter er laget til i en stille bukt. Du finner sjelefred der ute. Stillhet og annerledes vakkerhet.  Og i Daumannsbukta sør på Kapelløya finner du en ilandkrøpet skulptur,- “innadvendt Stranding”. Og når dagen mørkner og Trond Moi lager maten og Norges beste vinkelner, 22 år gamle Henrik, tar vare på oss er Ny Hellesund foreviget i hjertet.

http://www.nyhellesund.com/

http://www2.sogneguiden.no/hollenbatruter.html

http://ny-hellesund-og-langfeldtslekten.mamutweb.com/

http://ny-hellesund-og-langfeldtslekten.mamutweb.com/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s