Det er lett å bry seg på facebook.

blackout_tommetankerI de siste dagene opplevde mange av oss at venner og venners venner byttet profilbilde til ett svart bilde. En blackout, en stille protest, en stille farsott, en stille hype? Dette for å  hedre den drepte journalisten James Foley. Mannen som vel vitende satset sitt liv for å dekke en uhyrlig krig. Han ønsket å fortelle oss numne rikinger hvordan verden er og gikk inn i ett krigsområde, – ett av de verste. Han ble fanget og myrdet brutalt av Islamsk Stat. En vond nyhet. Han gav sitt liv for oss. Og tro meg rett. Det er fint at vi bryr oss. Men har et svart bilde på facebook noen mening. Hva om vi heller bryr oss om sidemannen på gata . Mange av de som i går gikk i svart på facebook er ikke akkurat mennesker jeg igjenkjenner som omsorgsfulle og dypt engasjerte i det virkelige liv. Men det er allikevel fint å vise støtte, og i dette tilfelle motstand. Men jeg skulle ønske at flere mennesker brukte sin stemme i det offentlige rom. At flere mennesker våget å vise omtanke og nestekjærlighet på sosiale scener i den virkelige verden. Si hei til de du treffer. Hjelp de som trenger det. Først da tror jeg verden blir bedre. Mange har sikkert sett kjendiser som hiver is over hodet sitt på facebook. Men hvor mange vet hvorfor?

Fenomenet kalles:

 «Slacktivism»

– et begrep som beskriver et overfladisk engasjement på sosiale medier hvor folk klikker, liker og deler, men ikke gjør noe mer.

Allikevel. Det er kanskje bedre med noe oppmerksomhet enn ingen, og det gjør kanskje at samfunnsengasjementet får lavere terskel. Håper det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s