Ytringsfriheten er vårt store ansvar

too sensitiveDet er så mye jeg kan si, men jeg sier det ikke. Det er så mye jeg kan tegne, men jeg tegner det ikke.  Det er så mye jeg kan tro på, men jeg gjør det ikke. Allikevel vil  jeg forsvare retten til de som tegner det jeg ikke tegner. Til å si det jeg ikke sier. Til å tro det jeg ikke tror på. Ytringsfrihet er en bonus vi har her hos oss. Og ytringsfriheten gir meg rett til å uttale meg fritt. Til å si hva jeg vil. Til å rope ut her på bloggen, eller på torvet. Ytringsfriheten gir meg lov vil å offentliggjøre mine meninger. Men den har en begrensning, ytringsfriheten vår. Du kan si hva du vil, men du kan ikke være bevisst injurierende. Og det er viktig. Ytringsfriheten har en høflig begrensning. Du kan ikke uten videre injurie dine medmennesker. For injurie betyr ærekrenkelse, eller fornærmende uttalelse. En avis i Paris provoserte noen som ikke så helheten. Som ikke tror på ytringsfrihet. Som ikke skjønner begrepet Satire. Satiren som førte til massakren i Paris var vår rett til ytringsfrihet. Terroristene  trodde ikke på denne retten og utførte drap og mord.  Satire er en sart ting. Satire må brukes med respekt for mottakeren, og mottakeren må ha respekt for satirikeren. Det er der denne gjensidige respekten slutter at det blir skummelt. Derfor må vi bruke våre hoder. Alle sammen. Snakke opp om, og med, andre. Være våkne og frie og åpne mot fremmede. Som en venn sa på facebook;

“Den beste terrorberedskapen vi kan ha er å ta oss av ungdom som faller utenfor. Det er alltid noe positiv å bygge på hos alle dersom problemer blir tatt tak i tidsnok. Det er vårt felles ansvar å lage det lille mulighetsrommet, gi det lille komplimentet eller møte blikket til de som trenger det for å finne seg et verdig og godt liv. Vi kunne begynt med å fjerne mobbing fullstendig fra samfunnet vårt. Mobbing og isolasjon har ført til mye ondskap.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s