Hvordan sier man egentlig Kyrksæterøra?

krekar_tommetankerEn straffedømt person med et utsendelsesvedtak hengende over seg skal bosette seg i Trøndelag. Mulla Krekat flytter ikke frivillig , men det er et godt stedsvalg. Jeg skjønner nå, etter litt tommt tankearbeid hvor smarte politiet har vært og hvorfor valget falt på Kyrkjsæterhøra. 3 åpenbare grunner finnes. Dersom Mulla Krekar vil stikke av er det umulig å finne ham. Ingen vet hvor Kyrkjhsætherhøra er og ingen utenom de som er født der klarer hverken å skrive det eller uttale det. Rett og slett en fonetisk genistrek. Tenk deg at han ringer en kompis i Iran; ” Hei, det er Krekar her, kom og hent meg, du finner meg Kykkræthsterørra!”. “Unnskyld”, svarer kameraten,- “Hvor?”. “Kørkæhtterhora. Kom!” sier Krekar. “Hæ?, sa du Kkjykkættehøgda?”. Og sånn holder de på. Krekar vil sannsynligvis dø av alderdom før han klarer å si hvor han bor. Den andre grunner er at han ikke kan innlemme noen i sine tanker der oppe. Dialekten i Kærthytterboda er nesten like uforståelig som dansk. Og grunn nr. 3 er at det er vanskelig for utenforstående som først kommer til Kørkatterystra å finne ham da det allerede er en overvekt av skjegg og bartebetente menn med bandasjerte hoder der oppe.

Rent bortsett fra det så er jeg nå ganske Mulla-mett. Media har i mine øyne overvurdert viktigheten av nordmenns informasjonsbehov rundt denne mannen.

Fonetikk er læren om språklyder. Fonetikken beskjeftiger seg med taleapparatets anatomi og fysiologi (fysiologisk fonetikk), uttalen av språklydene (artikulatorisk fonetikk), og de fysiske egenskapene til lydbølgene (akustisk fonetikk).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s