Syre til alle! Også salaten.

syretrip_tommetanker

syretrip_2_tommetankerSkogens matfat ligger der, og mest akkurat nå kanskje, om våren. De tidlige spirene og bladene til mange urter kan gjøre salaten din spennenede, desserten din syrlig, og middagen din hærlig. De helt nye lysegrønne skuddene på grantrærne gir en eksklusiv tvist til rådyrsteika. De aller ferskeste små blomsterknoppene på løvetannen kan surres litt i panna og være en spennende sidekick til stekt fisk. Og ikke minst syren. Denne skogens vakre syrlighet som finnes over alt og er god å tygge på. Kjært barn har mange navn heter det. Derfor heter jeg bare Tomm. Mens denne vakre lille grønne tueveksten kalles Gauksyre, Gaukesyre, Gaukegras, Gaukvaffel, Kløversyre, Surkløver, Siris, Skogsyre, Syreblad, Syreblom, Søtsyre og vaffelhjerte. Akkurat nå bugner skogen av dette, og kan være ferskvare i desserten eller salaten  din. Den har en god syrlig smak er spennende sammen med for eksempel kiwi og honning. Deilig sammen med cherrytomater. Fin er den også og gir en ekstra mesterkokklook når du serverer gjestene. Så ta støvlene på, kom deg ut i skogen og gi en ekstra piff på kjøkkenet.

syretrip2_tommetanker

Planten er brukt som naturmedisin opp igjennom historien og  friske blader av gjøksyre virker tissetrengt-fremkallende, avkjølende, svakt febersenkende appetitt-vekkende, menstruasjons-fremmende, slimløsende, sårhelene og smertestillende.

Et par oppskrifter, tips:

http://www.kriweb.no/tag/syre/

http://sporenstrek.no/frukt-med-syre-og-nyr/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s