Et nytt lag rouge.

I går var verdensdagen for psykisk helse. Og temaet var “Se hverandre- Kast maska”.

Jeg ser på TV og på serien Hæsj-Tægg. Satiresvaret på alle Bloggprogrammene. Det viser hvordan egoet til enkelte vokser i takt med antall perfekte Cup-Cakes. Hvordan vi bryr oss mer og mer uten å ta stilling til det vi bryr oss om. Hvordan vår lykke aldri når toppen. For det finnes alltid en ny cupcake som må lages. Det finnes alltid et nytt lag rouge som må legges.

se deg selv_tommetanker

Alle deler sine oppturer og toppturer. Sjelden sine nedturer og dalbunner. Jeg kjenner meg igjen. Jeg skriver jo blogg. Det er lettere å dele sine oppnåelser enn sine nederlag. Og jeg blir smigret og synes det er fint at noen liker å dele mine tanker av og til. Og flere tør klikke liker om det er en opptur jeg skriver om. De må ikke tas stilling til. Skriver jeg om en nedtur er det få som gir tilbakemelding. For da må en vise at en bryr seg.

Men det er ikke så farlig. Jeg er privilegert, jeg har mennesker rundt meg som ser meg.

Jeg  tror jeg kan si at jeg er  fornøyd med livet sitt, selv om jeg ikke baker cup-cakes eller har det siste sykkelutstyret eller er med i terrengkarusellen. Selv om ting skurrer i familielivet. Selv om drømmer ikke innfris. Det er slik tilværelsen er. Jeg kan glede meg over mine små gleder og være fornøyd med det. Det er hyggelig når mange leser og liker det jeg skriver, men antall liker-klikk skal aldri definere meg. Bloggen min er ikke et lag rouge utenpå hvem jeg er. Det er den jeg er.

De sier at mye trygghet og modenhet og fornøydhet kommer med alder og livserfaring. Og det gjør det.

Allikevel er det mange som stadig løper etter lykketoppen og legger på nye lag med utopi utenpå seg selv.

Hvor ofte er det en hører; “Jeg er fornøyd!”

Psykisk Helse dagen viser frem masse lidelser og traumer og ting. Sykdommer og tilstander som finnes og som det jobbes med og som familier sliter med. Men noe av  det viktigste som formidles er at psykisk helse starter i ditt eget hode. At jeg er jeg og du er du. Og at jeg kan se deg og at du kan se meg. Det er så viktig å være fornøyd med seg selv. Å godta at det å forsøke kan være godt nok. At det å ikke nå målet ikke er så farlig. Det er viktig å akseptere for meg og for deg. Det er viktig å bli sett av andre uten  de nyeste sykkelbuksene, uten å stå på en fjell topp, uten en ny cupcake, uten 5 lag rouge, uten vaskebrettmage.

Og det beste en selv kan gjøre, noe å begynne med, er å se andre.

Og samtidig begynne å skrape av et lag rouge.

Verdensdagen for psykisk helse

  • Verdensdagen for psykisk helse skal fremme økt bevissthet rundt psykisk helse over hele verden.
  • Markeres den 10. oktober i over 150 land.
  • I Norge holdes det over 750 arrangementer over hele landet i forbindelse med dagen.
  • Årets tema er «Se hverandre – kast masken». Prestasjonssamfunnet og manglende selvfølelse av egenverdi er medvirkende årsak til psykiske helseplager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s