Enslige mindreårige på vandring

barnevandrersti_tommetanker

For bare litt over 100 år siden var det vi som sendte barna ut. Ikke på grunn av krig og ufred, men på grunn av nød og sult. Fra fattige gårder og fattige familier ble disse enslige mindreårige sendt ut på vandring. De håpte på mottak og oppholdstillatelse på de større gårdene de kom til. Oppgaven var å skaffe jobb og penger til familien de hadde forlatt. De heldige fikk både arbeids og oppholdstillatelse. Håpet om et bedre liv og en tryggere hverdag gjorde at barn helt ned i 7 års-alderen dro av gårde. Barna jobbet stort sett med fjøsstell, slåttonn eller gjeting. Arbeidet var hardt og barna kom ofte ikke hjem igjen før langt ut på høsten. Det er en dramatisk historie. En historie om familiene som møtte nøden med handling, og barnas innsats hadde ofte stor betydning.

Går du på tur litt hit og dit og kryss og tvers ser du av og til slike små skilt. Stiene som barneføttene tråkket er der ennå. På nettsiden http://www.barnevandring.no/ kan du finne kart og mye informasjon. Ta turen og tenk på barna som gikk der i pre-mobil tid. Faktisk pre-lommelykt tid. Og send en tanke til alle de som flykter i dag. Alle de som legger ut på lange vandringer med håp om å komme til et godt sted for en stund.

Kart_Etappe+6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s