Kristorn og God Jul alle sammen

Error
This video doesn’t exist

kristtornskogen_tommetankerJulens fineste blader. De eviggrønne lærbladene på Kristtorn. Dyp grønne med røde bær som pynt. Navnet skjemmer som sant ingen og Kristtorn har selvfølgelig noe med Jesus sin tornekrone å gjøre. Kristtorn finnes i ulike arter også der Jesus traska rundt, så det er vel neppe usannsynlig at han ble tiltvunget en Kristtorn krans på hodet av de som likte han dårlig. Det at bærene til hans tornekrone opprinnelig var hvite og ble røde av hans blod er vel mer usannsynlig. Noen hevder også at det nettopp var en Kristtorn busk som brant foran Moses på Sinai fjellet og bærene er flammene. Også det finner jeg usannsynlig, men det er jo også det som er så spennende med religion og tro. Det er usannsynlig, men kanskje ikke allikevel.

Vi feirer jo jul. Et fint resultat av religion og tro. Vi tenner vå lys og ber om glede og fred for alle. Også det er usannsynlig, men veldig fint å tro på.

I mine retningsløse, målløse og for mange meningsløse turer i skogen ser jeg mye kristtorn. Den trives her sør hos oss. Litt lune plasser og dumper med god jord og mye sol. Den er eviggrønn og superfin om vinteren. Et lett snødryss slik som nå og jeg får en deilig fin julefølelse når jeg finner et tre med mange røde bær.

Gode venner  ble med på tur til en Kristtorn skog jeg en gang fant. Lyngen var overdrysset med melis-snø og is-kunst hang ved små skrenter. Det var en fin dag og vi kom inn til Kristtornskogen og fikk stemninga. I år var det spesielt mye røde bær. Sikkert på grunn av den deilige sommeren vi hadde. Bærene er forresten bare til pynt. De har riktignok blitt benyttet i folkemedisinen, men da som avføringsmiddel, så knasking er avbefalt. I skogen jeg vet om finnes det Kristtorn som er høye som skogen rundt og har tykke stammer. Et vakkert skue.

Kristtorn er et hardt treslag. Det er tett og fliser lite. For de som driver med treskjæring er dette ettertraktet vare. Kanskje Magnus Karlsen og har fumlet med litt Kristtorn fra tid til annen siden det er ofte benyttet i sjakkbrikker.

Men for meg er Kristtorn bare jul. Vi hadde en fin tur Da, Gunnar og meg. Vi fikk litt julestemning av noen trær.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s