Jeg satt rekord den kvelden i 1980.

thefog_otra_1979_tommetanker

Hvor fort er det mulig å sykle fra Lund til Fagerholt. Personlig bestenotering skjedde en kveld i 1980. Den kvelden da tåka kom. Her om dagen så jeg den igjen. Tåka. Denne gang sigende nedover Otra. Som et slør av komper kom den. Jeg så den tidlig. Den tjukke tåka som sneik seg inn mot byen i går. Den brakte frem minner om tjukk havtåke og om min kjappeste sykkelretur noensinne. Fra Fønix kino til Gimlekollen i Kristiansand. Året var 1980. Jeg var 16-17 år og syklet denne ettermiddagen glad og uvitende ned til en kamerat med forslag om en kinotur. Dessverre valgte vi John Carpenters The Fog, Tåken. Denne historien om den lille kystbyen anlagt på restene av en koloni for spedalske. Historien om tåken som tok med seg morderiske, slakteinteresserte “living deads” inn mot land. Jeg er lettskremt og skjønte tidlig inn i filmen at dette var en dårlig ide. De skremte meg, og jeg sier som Ludvig i Flåklypa,- “Nå er jeg redd. Trodde ikke det var mulig å bli så redd”. Filmen slutta heldigvis og jeg antok at frykten som satt i meg ville avta. Dessverre skjedde ikke det.  Vi hadde sykkel, og måtte sykle hjem.

the_fog_poster

Og naturen spilte ikke på lag med meg denne kvelden. For virkelig å sette stemninga for hjemsykkelturen, var det blitt fuktig tjukk tåke ute mens vi hadde sittet inne og sett på fuktig tjukk dritskummel tåke. Vi syklet tett og smånervøse sammen til Ryttergangen, for der bodde kameraten min. Han var redda.

Det var ikke jeg. Derfra måtte jeg sykle jeg aleine hjem i tung tåke.

Hushovd hadde misunt farten min og mine spurtegenskaper. For jeg spurtet hele veien fra Nedre Lund og til Tretjønnveien 15. Jeg så meg aldri tilbake. Det hadde ingen hensikt for jeg visste at de var der. The living deads. De fulgte meg helt hjem til mamma og pappa. Heldigvis hadde de ikke sykkel, så jeg redda livet akkurat.

Nøyaktig hvor lang tid jeg brukte vet jeg ikke, men tipper 12-13 sekunder.

 

http://www.imdb.com/title/tt0080749/

2 comments

  1. Bendte Moen · March 10, 2019

    Vi må ha vært på filmen samtidig. Den skremte virkelig vannet av meg. 😱 Ble ikke mindre skremt da jeg gikk ut av filmlokalet, og tåka var så tjukk at jeg nesten ikke fant fram til Kjølner (eller, var det blitt Adelsten da?), der busstoppet til de røde bussene til Lillesand og Topdalens Bilruter var. Jeg kom meg på Gimlekoll-bussen, og grudde meg nesten til døde til jeg måtte gå av da den svingte opp fra Bergtorasvei og inn i Tretjønnveien. Da jeg gikk av var tåka en tjukk graut, og meg måtte spa meg fram i den for å komme forover. De levende, markspiste døde var overalt, og ville ta meg. Første del av Kristinsvei overlevde jeg, der var rimelig lyst og bebodd, med gatelys som virket. Da jeg svingte til høyrepg inn i den lille blindveistubben som vi bodde i bunnen av, visste jeg at NÅ SKAL JEG DØ. Det var bekmørkt. Det ene gatelyset som var på den veien, virket aldri. Heller ikke denne kvelden. Og det verste, jeg måtte forbi DALEN! En sprekk i fjellet med et juv så dypt at det nådde Kina. Og så mørkt! Mine barndomsvenner husker godt hvor redd jeg var for DALEN, selv uten å ha sett Tåken, og måtte gå hjem alene i tåke. I kveld satt de levende døde i den og ventet på meg. Lyden av tåkeluren fra Oksøy gjorde ikke stemningen mindre mollstemt. Jeg samlet alt jeg hadde av mot og krefter. Og løp! Jeg har aldri vært noen sprinter. Men den kvelden slo jeg alle norske rekorder. Også mennenes. Og de står enda. Bare synd de er uoffisielle. Jeg løp, samtidig som jeg ba Fader vår, og sang av full hals for at de levende døde skulle tro at jeg var søren meg ikke redd. Jeg kom meg hjem. Mot alle odds. Den natta sov jeg (eller, gjorde jeg det?) med døra til rommet mitt åpent ut mot gangen, der jeg hadde på full belysning, alt lys på på mitt rom, og selvfølgelig vinduet igjen.

    • tommetanker · March 10, 2019

      Godt beskrevet. Det var en fryktelig kveld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s