Selvinnsikten har blitt til selvutsikten

penger_er_min_hyrde_tommetanker

På en vegg i et atelier på Odderøya henger dette. En enkel setning i en ekstravagant ramme. En påminnelse, eller en bekreftelse? Det er en takevekker for meg. Og plutselig stod ordet nøysomhet frem i mine tomme tanker.  Et rart og gammelt ord. Det virket før. Det var slått på før. Før. Det var før. Altså tidligere enn nå. Før før. Lenge før før. Og nå er det temmelig lenge siden. Det er egentlig før før før. Det er lenge siden vi var nøysomme. Egentlig vet jeg ikke hva det betyr. For betydningen er så gammel. Ordet hadde mening før. Min bestemor var nøysom. Mine foreldre ganske. Jeg litt.

Jeg ser og hører at nøysomme mennesker er i ferd med å dø ut i Norge. Selvinnsikten har blitt til selvutsikt. Før sa vi at nok er nok. Bestemor sa at nok er nok for meg, og så gav hun resten til andre. Hun var fornøyd med det. Nøysomme mennesker er underlig nok ofte fornøyde. Men jeg har sjelden nok. Jeg er ikke nøysom. Jeg er ikke fornøyd. Jeg sier at “nok er nok, bare jeg får litt mer”. Selvinnsikten ofres for selvutsikten. Jeg vil sole meg i glansen av det siste jeg har fått, og i morgen vil jeg sole meg i glansen av det siste jeg har fått, og i overmorgen vil jeg sole meg i glansen av det siste jeg har fått. Jeg kan jo ikke sole meg i glansen av det jeg fikk i går. Jeg må stole på at det jeg soler meg i glansen av skinner så sterkt at det lyser meg opp . Bare på den måten kan andre se meg. Velger jeg å bli nøysom forsvinner jeg jo, sammen med lyset av alle de nye tingene. Så setningen “Penger er min hyrde” er  en kritiserende bekreftende betraktning fra en kunstner på Odderøya som har evnen til å se mennesker og samfunn. For meg ble det en tankevekker. Og jeg har snart nok, bare jeg får litt til. Og jeg skal nok bli nøysom nå jeg har fått alt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s