Fake fakta?

leksikon_tommetanker“Skal vi se i Leksikon?” sa jeg. “Hæ?” svarte barnebarnet. “Leksikon? Hva er det bestefar.” Forsnakkelsen var et faktum. I befippelsen over ikke å kunne svare på hans spørsmål om hvor dypt det dypeste havet var utbrøt jeg; “Skal vi sjekke i leksikon?”. Plutselig var forklaringslandskapet endret. Nå var han ikke lenger interessert i hvor dypt det var der det var dypt. Nå var fokuset flyttet over på fenomenet leksikon. Letteste svaret for at han skulle forstå var å si; “Det var min barndoms Frøken Google.” “Åja”, sa han og forstod konseptet. Så gikk jeg mer detaljert til verks. Jeg fortalte at Google ikke var født den gangen. Jeg fortalte om bøker som var like tjukke som handa hans. Og at det var mange av dem. Nesten en hel meter i bokhylla om man satt de etter hverandre. Jeg fortalte at de måtte stå etter hverandre også; alfabetisk. For informasjonen var organisert slik for at vi kjappest mulig skulle finne ut av ting. Jeg fortalte om en storebror som ble irritert om R til S boka ble plassert mellom A til B og C til D boka. Han forstod det. Alle hjem hadde sitt leksikon hvor vi kunne finne ut alt mulig av fakta og sannheter selv om ikke Google var født. Det som ikke stod der var ikke sant. Han forstod det. Jeg fortalte om unge kvinner og menn som jevnlig ringte på døra og spurte om vi ville kjøpe leksikon. Og at det var en stor investering. “Men?” sa han “Hva skjer om atte hvis de skriver at verdens dypeste hav er 11 034 meter dypt og så finner de ut litt seinere et dypere sted?” Smart gutt den fyren, tenkte jeg. Så måtte jeg fortelle om at når jeg var liten varte sannheter og fakta litt lengre enn nå. Fake News fantes ikke den gang, bare Fake Truth. For den gang varte sannheten helt frem til en ny utgave av leksikon ble laget.

Og inne hos naboen står det et klenodie.

Aschehougs illutrerte Konversasjons Leksikon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s