Verdens høyeste feil. 8848 moh. 45.000 USD

mount_everest_tommetanker

22. mai i år ble bildet her tatt på verdens høyeste fjell, Mount Everest. Klatrende trofejegere i kø. Ca. 200 klatrere nådde toppen denne dagen. Blandt dem noen nordmenn. Menn og kvinner som betaler sykt mye for å nå toppen. 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong i april og mai. 378 trofejegere med penger. Mennesker som samler topper. + alle sherpaene og guidene. Ganske mye folk med andre ord.

“Over 300 climbers have climbed Mt Everest 8,848 m (29,029 feet) until the date 22 May 2019 out of the 381 mountaineers from 44 team, permitted to climb the mountain this year. About 150 climbers made it to the summit when the first weather window opened between 14 – 16th May. The second weather window opened between 21st – 23rd. About 200 climbers scaled the peak on 22 May alone causing traffic jam at bottlenecks above the balcony. There has also a tragic series of deaths, missing climbers, frostbies and evacautions as the first weather window closed. ” https://www.itournepal.com/news/20/everest-expedition-2019-highlights

Av disse er allerede minst 7 døde. Risikoen er stor i det du beveger deg oppover fjellsiden. Akkurat som regningen. Her fra firmaet adventure Alternative;

“Guided trips to climb Everest
For the south side the price with a Western guiding company can be as much as $90,000 for a standard trip (i.e. on the normal SE ridge route) and this is driven in part by reputational value, additional services (for example a higher ratio of Sherpas to members) and more advanced facilities at base camp and camp 2. A Nepalese company offering a south side expedition might charge as little as $35,000.00.
On the North side the price for a Western guided trip is still higher at $45 – $60,000, while Nepalese guided trips are still in the region of $30,000.00.”

Ganske dyre torfeer dette her. Dette føyer seg fint inn i ting jeg ikke skjønner. Jeg skjønner naturopplevelser. Jeg skjønner bragder. Men forsvinner ikke dette når man sitter i kø.

Samtidig har fjellet et søppelproblem. Alle disse friluftselskende menneskene legger igjen masse søppel, og mens snøen smelter dukker årtider med søppel frem. Det gjøres mye for å fjerne dette heldigvis.

https://phys.org/news/2018-06-mount-everest-high-altitude-rubbish-dump.html

Dette er et vanskelig dilemma. Det beste plassene vil alle ha.  Akkurat som vår egen Prekestol. Vi vil alle se det og oppleve det, og mange tjener penger på attraksjonen. Samtidig er vi i ferd med å slite stedene i stykker.

Kanskje fjellet skulle få hvile en stund. La det nok en gang bli uoppnåelig.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s