Tjuvhola over Byglandsfjord

Endelig tok jeg turen. Det var Maya som tok meg med. Til Tjuvhola. Helt siden jeg var liten gutt og kjørte oppover Setesdalen med familien på vei til Hovdehytta har jeg tittet opp på holet i fjellet. I ungdommen, som medlem av Oddersjås alpingruppe kikket vi opp på hålet ifra klubb-bussen. Ingen hadde vært der oppe. Og nå, endelig. Yngste bar nebarn hadde bursdag og den ble feriet på Neset Camping i Byglandsfjord. Ikke langt fra Tjuvhola. Så etter pakke rivingsåpning og pølser og kaker og kaffe sa Maya; “Skal vi gå opp til hola?” Alle barna hadde så vondt i knær og ankler at de ikke kunne bli med. De skulle heller helbrede sine dårlige ledd på hoppeputa. Men vi ble fire som gikk. Stian, Maya; meg og den lille dotten Gismo med fire bein.

Turen er ikke lang. Til gjengjeld er den bratt. Rett opp hele veien. Går du baklengs har du fin utsikt. Går du forlengs har du innsikt. Det er fin gammel skog oppover i lia. Vel oppe har du denne digre hola foran deg. 15 meter vid og 12 meter høy ved inngangen. 30 meter dyp. det går mange historier om denne hola. Den kalles jo Tjuvhola fordi den var tilholdsted for tjuver opp gjennom historien. Gjemme seg gjorde de neppe siden hula er synlig fra hele dalen.

En som samla på historier fra Setesdal, Johannes Skar budde i lengre tid på Neset, og kunne fortelle denne ville soga om Tjovehedderen:

Det var tolv røvarar som heldt seg i Tjovehedderen i Årdal, ein av dei var Rasmus Pettersen. Dei stal buskap og alt dei fann, til sist stal dei ei jente or badstoga der ho tvo seg ein jolaftan. Dette var på garden Risdal. Ho var lenge i helleren, men ei jol skulle ho av og be seg. Då strødde ho erter etter seg heile vegen attende til helleren. Folk skjøna teiknet og samla seg. Dei kom fram til hola der fantane var drukne og kåte. Ei av kvinnene fantane hadde med seg, hadde nett fødd. Så støytte dei i henne brennevin og sa: De ska bake fenta for inna! De ska bake fantann’ for otta! svara bøndane og skaut dei. Men Rasmus Pettersen berre løyste sokkebanda, så flaug han over dei. Jenta vart berga, ho gøymde seg i helleren med ota stod på.

Flere historier på Setesdalswiki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s