Rovfuglene ute i skyen

alia2_2_candela_eng_aotwalia2_1_valeria_eng_aotwWhat are friends for? Begrepet har endret mening etter facebook kom. Før var en venn som regel en venn. Nå har jeg venner jeg aldri har møtt. Jeg skjønner greia, men ikke alltid de små gjør det. Ta vare på dine barn. Vokt dem for rovfuglene der oppe over hodene våre. Du ser dem ikke men de er der. Evig svevende.

I vår selveksponerende virkelighet er våre barn og barnebarn sårbare. De er , i tillegg til å være søte og flinke og kloke, også dumme og naive og lettlurte. Akkurat som vi var en gang. Forskjellen var at vi ikke limte opp bilder av oss selv på alle lyktestolpene som  fantes i nabolaget. Vi hadde heller ikke 570 venner. Vi hadde noen av de som gikk i klassen og noen til. Vi hadde sansynligvis oppdaget om en voksen mann prøvde å late som han var en av oss. Det er vanskeligere nå. Som forelder og voksen har de fleste av fundacion_alia2_peepshow_ingles_adsoss skjønt at det finnes drittsekker og rovdyr blant oss. Og de er ikke bare rovdyr lengre. De er rovfugler. De svever der oppe i skyen av data og saumfarer nettsamfunn og sosiale kanaler. De forkler seg og later som de er en av flokken før de slår til. Jevnlig kommer det nyheter om ungdom som er misbrukt av eldre etter først å ha opprettet kontakt på nettet. Det er viktig å følge med. Alltid.

alia2_3_asan_eng_aotwI følge forskning er den åpne delingskulturen blant unge i ferd med å  forsvinne. De velger heller private og mer diskré kanaler som SnapChat, WeChat, KiK og lignende. Dette er tjenester som støtter mer privat kommunikasjon på nettet og i sosiale medier.

Det gjør innsyn fra andre vanskeligere, men allikevel. Følg med på de unge, for det er ikke alltid de vet hva de gjør. Bry deg.

I Spania har reklamebyrået TBWA i Barcelona laget en nifs og ekkel men riktig kampanje rundt temaet.

Watch your children’s friends profile. A safer internet for our children.

Hill, hill til Art Directors Roger Cano og Ferràn Mestre

Verdt å lese:

http://forskning.no/informasjonsteknologi/2014/09/mest-digitale-i-verden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s