Jippikajey – Hippóphae – Smooooothies og Medisin

tindved, tinnan_havtorn_tinne_tinnved_tommetanker

Ahhhh. Det er september og Hippóphae rhamnoides modnes i hagen. Disse hardtsittende Orange fristelsene. Også kaldt Tindved, Tinnan, Tinne, Tinnved, Tørn, Tørri; Tænnved eller rett og slett Støggved. Ingen pene navn her så jeg liker å bruke det de kaller buskene i Danmark og Sverige,- Havtorn. Det svinger litt mer av det navnet syntes jeg. De er gode men sure akkurat nå.  tindved, tinnan_havtorn_tinne_tinnved_busker_tommetankerMen dersom du tyner de litt,- det vil si, – gi de ei frostnatt så blir de gode. En underlig ting skjer med bærene. Du kan plukke de nå, men da må de helst ei natt i fryseren før du bruker de. De passer ypperlig til alt. Over iskrem, inn i smoothies, som syltetøy og som kakepynt. Til og med som likør for synderne. Og buskene i seg selv er gøye. Du må ha to. Du må kjøpe deg et tvangsgiftemål. For buskene kommer i par. En hanbusk og en hunbusk. Har du bare en har du ikke bær. Du kan høre dem ha seg i hagen om våren for så å vise frem resultatene i september. Fine busker og fine bær.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Innvortes: Nærende styrkemiddel, øker motstandskraften mot infeksjoner som forkjølelse og influensa, styrker synet, astringerende (sammentrekkende). Utvortes: Sårhelende, bakteriedrepende, øker blodsirkulasjonen i huden.

tindved, tinnan_havtorn_tinne_tinnved_busk_tommetanker

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER

Vitaminmangel, generell svekkelse, redusert motstandskraft, svakt immunforsvar, infeksjonssykdommer, forkjølelse, influensa, hjerteforstyrrelser, sykdommer i mage og tarmsystemet, innvollsorm, diaré, tarmkreft, forbrenninger, hudbetennelser, eksem og stråleskader

Tindved har mangesidig medisinsk virkning

Oljer av høy medisinsk kvalitet lages av fruktkjøttet og frøene til tindved. Disse oljene kan brukes innvortes til behandling av hjerteforstyrrelser og sykdommer i mage og tarmsystemet, bl.a. tarmkreft. En liten dobbelblind og placebokontrollert studie viste at pulverekstrakt av fruktene og bladene kunne bedre hjertefunksjonen, og en annen studie viste at en tindvedekstrakt kunne brukes både til forebygging og behandling av leverfibrose. I Finland ble det gjort en undersøkelse av virkningen av et tindvedoljepreparat i kapselform på kvinnelige pasienter med Sjøgrens syndrom (nedsatt sekresjon i tåre- og spyttkjertlene og i neseslimhinnen). Resultatet viste en generelt gunstig virkning på slimhinnene hos pasienter med denne sykdommen.

Og blir du gammel nok til at buskene blir digre og stammen tykk, så er det fantastisk brenneved, eller enda bedre . Treet blir vakkert bevart i en lekker trebolle, fat, sleiv eller kleshenger.

Litt oppskrifter finner du her:

http://matogsaan.blogspot.no/2012/10/tinvedbr.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s