SKAM

ribberull_tommetanker

Å være ung er for jævlig. Selvsikkerheten har ennå ikke trengt inn i den innerste ryggraden. Selv ikke en selv vet hvem en er og en er i alle fall ikke slik de andre sier en skal være. Heller ikke de er slik de vil de skal være. Ingen er egentlig slik de vil være når de er unge. Og de blir skamfulle for ting de ikke er og ikke har vært men tror de burde være. Det er ikke lett. Jeg var også en usikker forvirra ung mann en gang. Jeg prøvde å være som de andre selv om jeg egentlig var meg. Og jeg skjulte enkelte ting av frykt for mobbing og utestengelse.

Jeg har alltid likt Ribberull. Så lenge jeg kan huske har jeg likt ribberull. Helt siden jeg var liten og til jeg fikk kviser kunne jeg innrømme det. Men så ble jeg tenåring og jeg begynte mer og mer å forme meg inn i forventningene jeg trodde alle hadde. Og jeg tittet på jentene. Og jeg hang med guttene på idrettslaget. Og om det er noe du ikke nevner til verken kompiser eller søte jenter så er det at du liker Ribberull. Da åpnes mobbeporten opp. Jeg fornektet og skammet meg over ribberullen i mange år. Heldigvis gjør tiden noe med deg. Og nå som gamlis kan jeg stå åpent frem og si at jeg av og til kjøper en pakke Ribberull. Jeg skulle ønske jeg ga faen som ung og stod frem allerede da. Så underlig det kan høres tror jeg både jeg selv og mine venner hadde respektert det og fått det bedre om jeg hadde turt å si det høyt som 15 åring. Kanskje jeg kan fortelle det til barnebarna. Kanskje jeg kan hjelpe dem med å bli sikre i seg selv og våge å være seg selv.

Først må jeg få dem til å like ribberull.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s