Dagen jeg ikke vil ha

human-rights-day

10. desember. Dagen jeg ikke vil ha. Og det har ingen sammenheng med at jeg var på julebord i går. Uansett er i dag en dag jeg skulle vært foruten. Dagen jeg ikke burde trenge, men som jeg trenger. Dagen jeg skulle ønske ikke fantes men som finnes. Dagen i dag er en innrømmelse av feil, men med håp om rettelse. For i dag markerer vi menneskers svakheter og styrker på samme dag. Det er Verdens Menneskerettighets dag i dag. Vår svakhet er at den finnes. Vår styrke er at vi kan gjøre noe med det. De Forente Nasjoner markerer denne dagen globalt og lokalt. Og årets tema er å STÅ OPP FOR NOENS RETTIGHETER. Si i fra. Vis din mening. Do something! Og det må vi. Løft blikket opp fra selfiestanga noen minutter og se på sidemannen. Se på tiggeren. Se på de som ikke har puter under armene, knærne, tærne, nakken og i lillehjernen. Ta noen i forsvar. Gi noen penger. Hold ei hånd. Gi litt tid. Del av det selv. Hvem rundt deg trenger at noen står opp for dem. Finn det ut og gjør noe med det.

Jeg skulle virkelig ikke ønske at vi trengte en menneskerettighetserklæring. Men dessverre er de fleste mennesker mennesker akkurat som meg, og i alle vår utgaver og varianter finnes det modeller som utnytter, misbruker og undettrykker andre. Urettferdighet blir i mange deler av verden sett på som rettferig av den som ikke opplever den. Det må du gjøre noe med. Det må jeg gjøre noe med. Stå opp for noens rettigheter.

Og ikke bare i dag.

http://www.unric.org/no/nyhetsarkiv/27642-sta-opp-for-noens-rettigheter-i-dag

http://www.unric.org/no/nyhetsarkiv/27642-sta-opp-for-noens-rettigheter-i-dag

verdenserklaeringen-om-menneskerettigheter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s