Anonymitetens deilige ansvarsløshet

anonym

Det du vil at andre skal gjøre for deg, må du først og fremst gjøre for deg selv. Vi er et underlig folkeslag vi mennesker. I alle fall de jeg vet om. Med muligens unntak av Venndøle og Nordlendinga så er det få som mener noe. Det er ikke bare kvinner som tier i forsamlinger, det gjør jaggu meg vi menn også. Og jeg er av og til en av dem. For det er vanskelig med meningers mot. Det er akkurat som et reality show fra virkeligheten dersom jeg reiser meg og sier hva jeg synes. Det går egentlig greit å gjøre dette, – alene. Og det går egentlig greit å gjøre dette, akkurat her,- på bloggen, eller på facebook eller hva disse usosiale mediene nå heter. Det som ikke går så greit, eller er så lett, er å reise seg opp ilag med andre analoge mennesker og si hva som betyr noe. Betyr noe for meg. Fortelle om gleder og sorger, prinsipper og fanesaker, kjærlighet og sorg.  Anonymitetens deilige ansvarsløshet omslutter de fleste av oss. Vi mener ofte noe over lunsjbordet, men meningene har forsvunnet til middag, og kommer fem igjen på julebordet. De fleste av oss mener at det som er det beste for meg er det beste for deg. Denne frykten for å stå frem gir desto mer ære til dem som holder på meningene sine og våger å stå frem, ofte på tvers. De som sier hva de stemmer på under et valg. De som viser hva de tror på. De som gjør noe for andre uten å tjene på det. Hill, hill til de som reiser seg i forsamlinger.

Jeg sitter fortsatt. Men de fleste vet allikevel at jeg er ” Skogens Tulling; han som sorterer søppel”. Og det er da noe. Jeg synes det er en hedersbetegnelse. Å bli husket for handlinger og gjerninger. Så lenge de er gode. Jeg er ikke av dem som roper høyest, men jeg blir allikevel hørt av og til. Det føles godt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s