Hva ligger under juletreet?

juletreet_tommetankerHva ligger under ditt juletre? Hva ligger under mitt juletre? Hva ligger under Michaelas juletre? Jeg undres. De fleste har reist hjem nå. Tiggerne. De dro sist lørdag til Oslo, for så å ta buss ned gjennom landene til de kom hjem. Hjem til mann og barn og koner og familie. Hjem til slekt og venner. Hjem til sine liv der nede et sted. Maria er hjemme nå, håper jeg. Hun gamle med bare ett øye. Og Michaela, som pleier å sitte utenfor Det Hvite Hus i Markens. Hun skulle også hjem til jul. Jeg traff Michaela på Hennes og Mauritz en dag. Hun kjøpte julepresanger for litt av pengene hun har tigget, fått eller tjent. Hun stod ved kurven med varer som gikk ut av sortimentet. Hun kjøpte noen billige sjampoflasker. De skulle bli julegaver til de der hjemme. Jeg lurer på hvordan julen blir hos henne.  Hun liker Kristiansand, men ville hjem til jul. De siste ukene har de sittet ved hvert sitt juletre og tigget. Under juletreet de sitter ved har de lagret sine salgsvarer. Sine strikketing. Lurer på om noen av de tingene ligger under noen av våre juletrær.  Jeg lurer på om de har juletre der de bor.

Det er viktig å lure, å undres. Det er viktig å tenke på andre i jula. Hjelpe andre. Hjelp hvis du har mulighet. Det er alltid noen som trenger litt ekstra. Legg noe under juletreet til noen som ikke forventer det. Legg noe i koppen til en tigger. I gryta til Frelsesarmeen. Til Kirkens Bymisjon. Til Redd barna. Til noen. Det kjennes godt å gi litt jul til andre.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s