Vi voksne blir ikke så lett flaue

klimabroelet.jpg

Ungdommen brøler og streiker. De lager mye lyd. I mens reiser vi voksne til syden for å slippe unna alt bråket. Riktignok føler vi litt skam for å fly så mye, men det er jo så billig. Vi må fly før prisene stiger. Vi må til Playa før det blir for varmt der nede. Ungdommen prøver å få oss voksne til å våkne. For at vi skal være med på å rette opp det vi har gjort galt. Vår hensikt har vært god, men vi har gjort mye galt allikevel. Nordmenns forbruksmønster er ødeleggende for kloden. Ungdommens forbruksmønster også, så jeg håper de lever opp til sine brøl. Senker innkjøpskrava til sine foreldre og øker krava til seg selv. Jeg håper de vil utgjøre en forskjell som merkes. Og det tror jeg de vil. Det tar tid å endre en generasjons vaner og bevissthet. Men jeg har tro på ungdommen. På nyhetene smiler flyselskapene og forteller om fine resultater og fine tall. Antall reisende har riktignok gått ned litt, sånn rent statistisk. Men det skyldes SAS-streik i 3 dager og ikke skam. Vi voksne kan føle litt skam av og til, uten at vi gjør noe med det. Vi blir ikke så lett flaue. Et det noen voksne som streiker for klimaet?

Temaet er ikke lett og langt fra svart hvitt. For mens ungdommen brøler for klimaet ønsker mange av dem seg en ny el-sykkel eller eget walk-in closet eller nye Extensions eller sitt 17ende par jeans. Vårt forbruksmønster må senkes. Våre reisevaner må endres. Også ungdommens.

Heldigvis er det noe på gang. Det finnes mange fine og store gjenbruksbutikker. Vi oppdager at ting kan vare litt lenger. finnes fantastiske togreiser. Det finnes opplevelser og oppdagelser for store og små som ikke innebærer forureising.

Det finnes dem som synes de har nok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s