Mollestadeika – Respekt på rot.

eikefødsel_tommetankerNaturens lille forundrende under. Eik. Og ikke Stig Van Eik, men rett og slett eik.- Treet. Dette forbanna bladslippende treet som nekter å være eviggrønt. Nei. Halvårsgrått er tingen. Grønt er visst bare kult om sommeren. Og for eika gjelder ikke de samme reglene som for oss mannfolk. Nei. 2 nødder er liksom ikke nok for eika. Tusner på tusner skal de avle opp – for så å slippe i hauan på oss som tusler i skogen.

Men selv om eikelauv og eikenødder kan irritere til tider, tenker jeg mest med respekt på denne tresorten. For hvilken nøtt dette er. Hva kan det bli. Hvilket frø. I skogen så jeg kanskje starten på et liv som kan vare i over 1000 år. Fantastisk.

Og på vei til Birkeland kan du titte over elva og se Mollestadeika. Ei eik med eget navn. Ikke så verst. Den står der som en konge og jeg venter så smått på at Gandalf skal kommer fram bak stammen. Den spirte på den tiden Olav Den Hellige farta rundt og skulle få oss alle kristne. Mollestadeika er sånn ca 1000 år gammel, er omtrent 10 meter i omkrets og 3,5 meter tjukk. Det er vist den tredje største eika i Norge.

Ta turen opp til Mollestad, legg hånda på eika og si, – Godt gjort! Stå slik en stund og lukk gjerne øyan. Og neste gang du får ei eikenøtt i skallen, – tenk at den eikenøtta  kanskje står her om 1000 år. Gudd.

 

 

NRK hadde et eget program om denne kjempen i 2004.

https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/2004/OFFM21000703/avspiller

Litt mer om eika.

https://norge.sandalsand.net/mollestadeika-i-birkenes/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s