Tom Cruise tror vi har vært i India.

Preikestolen er mektig, majestetisk, vakker og folksom. Maya og meg var der for 25 år siden. Gikk opp alene, på en smal og kronglete sti. Over myrer og klatret opp noen digre steinrøyser. Vi sov i telt litt innafor stolen og opplevde all dens prakt helt alene morgenen etter. Riktig nok i stiv kuling, men dog. I år dro vi opp etter vår fine nasjonaldag. Sammen med AnnSofi som kom ned fra Oslo gav vi oss rekkeviddeangsten i vold og dro av gårde. Et ladestopp og kaffe på Vikeså gjorde at vi kunne suse av gårde. Etter litt fomling i Stavanger for å finne et vegansk spisested fant vi det. Men tror de satser på catering. Selve spisestedet så ut som et venterom i Amsterdams Redlightdistrict, – uten at jeg vet hvordan de ser ut.

Vi dro videre, ned i dypet, under havet. Ryfast er verdens lengste og dypeste tunnell. 14 km lang og hele 389 meter under havets overflate. Med El-bil så ble batteriene fullada på vei ned bakkene, men tømt igjen på vei opp.

Vi kjørte til Tau og spiste middag på Meat and Eat. Kan anbefales. Mette i magen kjørte vi siste bit opp til Preikestolen Fjellstue, hvor vi skulle overnatte og samle krefter til vandreturen dagen etter. Fin plass, hyggelig service og god frokost vartet de opp med.

19 mai la vi av gårde opp bakkene mot Preikestolen. Stien opp var utvida og gjort om til en firefelts gangbane. Ingen våte myrer lengre. Men det som før var bratt var fortsatt bratt. Sherpaer som kan sine ting har gjort turen opp lettere, men ikke lett. Det er noen 340 høydemeter som skal blandes med melkesyre før du er oppe. Men vi hadde fri og god tid, og med noen puste- og vanningsstopp under veis nådde vi Preikestolen. Dette fantastiske naturlige platået som Tom Cruise tror ligger i India. Tror hele stolen var fylt opp med Liverpool Fans,- You shall never walk alone, er jo slagordet deres. Men etter litt sondering tror jeg heller hele verden var her opp. All verdens språk kunne vi høre.

Det er fint, men når du må stå i kø for å få tatt ett foto med fjorden i bakgrunnen for at det skal se ut som du er alene vet du liksom at du ikke er alene. Naturopplevelsen er muligens ikke like stor med så mange folk. Lurer på hvordan det er i høysesongen. Med parkeringsplasser til 1000 biler og 20 busser blir det folksomt.

Vi spiste en god niste der oppe før vi tuslet nedover. Litt letter å gå nedover. Maya gikk barbent og kjente varmen fra fjellet og jordinga fra gresset. Og Ann Sofi har vært på Preikestolen. Fornøyde vender vi hjem.

Takk for turen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s