Er rike alt vi er?

rike_nok_tommetankerEn liten stemme inni meg sier at jeg er liten. En liten stemme i meg ser på TV og ser at Sverigedemokratene vant valget. Ikke helt flest stemmer, men allikevel, de vant. Det er i alle fall dem vi har hørt mest om her i Norge. Hvor skumle de er. Hvor fremmedfiendtlige de er. Hvordan ingen vil samarbeide med det partiet på grunn av deres meninger og holdninger. Men de vant jo! Svenskene lever i et representativt demokrati. Akkurat slik som vi gjør i Norge. Alle sin stemme teller like mye. Vi kan stemme på hvem vi vil når det er valg. Vi kan stemme på dem vi vil skal bestemme over oss. De som får samfunnet til å bli slik vi selv ønsker. Slik det er best for meg. Det er det de har gjort i Sverige. Og veldig mange svensker stemte på Sverigedemokratene. Hele 17,6 % av svenskene vil ha Sverige slik Sverigedemokratene vil.  I Norge stemte veldig mange på Fremskrittspartiet når vi hadde valg.

Svenskene er rike. Ikke like rike som oss, men allikevel rike. Når jeg var liten var de rikere enn oss, og vi så opp til dem. De hadde industrikonsern som folk i andre deler av verden hadde hørt om. De hadde Volvo og Saab og IKEA og ABBA. De var mye mer internasjonale enn oss i Norge. Et land som ingen hadde hørt om. Sverige var del av en verden hvor grenser ble visket ut og ungdom reiste ut for å bli internasjonalisert. De var globale og reiste rundt jorda. De studerte i Australia. De studerte i USA. De lagde til og med jagerfly. Mange svensker jobba i utlandet. De var viktige, fargerike og utadvendte.

Når snudde det?  Er de, og vi, i ferd med å lukke våre ytterdørero. Gjør all vår rikdom oss ennå mer egosentriske. Mye vil som kjent ha mer.  Er det slik at jo mer vi får som vi kan dele, dess mindre har vi lyst til å dele. I en verden hvor inkludering, åpenhet og raushet er viktig synes jeg det er underlig og skuffende at så mange er i ferd med å lukke seg. Lukke dører og muligheter for dem som ikke er blant verdens rikeste.

Et det vår lille ego-stemme som til slutt vil ta over alle stemmene.

3 560 personer

søkte om asyl i Norge i 2017. Dette er 100 flere enn i 2016, men langt færre enn i 2015, da 31 145 personer søkte om asyl i Norge. Før 2016 har ikke antallet vært så lavt siden 1997, da det ble registrert 2 273 asylsøkere. (tall fra UDI)

Kanskje så få søker asyl her fordi rausheten ruster vekk og vi ikke lenger er noe godt land å bo i for de som ikke er født her.

Er vi bare rike.

Se filmen. Litt lang, allikevel inspirerende.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s