Spre dere ut; Blåbærheia!

Tur med overraskelse. En liten tur i utgangspunktet. Den ble ikke lang, men den ble stor. En tur jeg husker. Tveit turlag viste meg veien opp til Blåbærheia. Ei hei som bærer sitt navn med rette. Det var blått i blått over alt. Høyresia dominerer denne klompen i naturen. Erna hadde likt seg her, -så blått var det. Og med banan i sekken var menyen satt;- Bananasplit.

Vel oppe på den vesle toppen; Terekniben, står det en værhane som en sønn av en smed en gang satt der for nesten hundre år siden. 1922.

(Historien til vindanviseren sakset fra Tveit Turlag: Den har inskripsjonen S.O.B 1922. Dette er initialene til Severin Olsen Boen. Dette var sønn av Otto Olsen som etablerte smie på Krageboen i 1877. Severin Olsen Boen utvandret antagelig til Amerika i 1914. Vindanviseren er trolig laget i familiens smie som et minne i anledning at Severin kom hjem på besøk i 1922.)

Fra den vesle toppen hadde vi utsikt mot der de en gang lagde gulvene vår og vi kunne høre Boenfossen sitt brus. Vi kunne se oppover og nedover og bortover. Men den største opplevelsen fant vi litt lenger inne i skogen. En stiløs tur bare 100 meter innover og vi fant Kråkehelleren. En uunnseelig heller på avstand. Imponerende i nærsyn.

Det ser ut som det en gang har vært utvinning av et eller annet her. Kanskje Kalk eller kvarts? Det var et frodig og imponerende sted. Det underlige var at det ikke gikk noen stier inn hit. Det burde det.

(Tveit Historielag kan fortelle; Helleren under Krågefjellet. Vi har flere hellere i Tveit, men dette er en av de største og flotteste. Sven Krageboen kunne fortelle at helleren ble brukt som tilfluktssted under siste verdens-krig. Det var hans foreldre, Toralf og Barbra Krageboen, og naboene Hans og Annie Egerhei som tok med seg familiene opp hit når det kom varsel om mulige krigshandlinger på Kjevik. Begge familiene hadde fraktet opp mat og klær som ble oppbevart under helleren. Oppholdene ble heldigvis aldri langvarige.)

Vel vært et besøk.

Vi vasset gjennom Blåbærlyng til vi fant Guritjønn og veien tilbake.

Ta turen til Terekniben og Blåbærheia. Men gå litt lenger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s