Alltid tilbud på no godt. . .

Det er kanskje for å redusere matsvinnet at de priser biffen høyt hos Spar på Rundingen. Du kaster ikke en eneste liten trevl av kjøttbiten om du betaler 3000 kr kiloen for dette kjøtter. Og det rare er at det er et tilbud. Alltid tilbud på noe godt hos kjøpmenna i Spar! Hos Machmanns i Oslo tar de 4500 kr kiloet. Da jeg ikke er spesielt glad i biff kan jeg heller kverne det og lage kjøddiser med litt brun saus fra Toro og langtidskokte gulrøtter. Men jeg utsetter kjøpet litt. For venter jeg til de nærmer seg holdbarhetsdato, kan jeg sikkert få 40% avslag. Kun 1800 pr kilo. Eventuelt kan jeg senke mine kvalitetskrav og heller kjøpe en flokk med billig-kyr for samme prisen.

Glad jeg liker grønnsaker bedre enn kjøtt.

Wikipedia kan fortelle:

Wagyu (japansk: 和牛, Wagyū) er en kvegrase som opprinnelig kommer fra Kobe-traktene på øya Honshu i Japan. Ferasen er kjent for sin fantastiske kjøttkvalitet, også kalt «kobebiff» kommer fra dette kveget. Såkalt kobebiff regnes av mange som verdens beste biffkjøtt, selv om det kanskje også er det meste kostbare.

Kjøtt av wagyū har særegne kvaliteter og er svært mørt og flott marmorert av fett. Fettet inneholder dessuten flerumettede fettsyrer og egner seg utmerket for personer på en kalorifattig diett. Den flotte kvaliteten skyldes at dyra bare beiter naturlig.

Kjøttferasen er uvanlig og sjelden. Det hevdes at wagyu ikke har blitt blandet med andre raser siden 1200-tallet, fordi rasen ble isolert i de japanske fjellene. I dag finnes det wagyukveg mange steder i verden, men prisen holder seg stadig høy på grunn av kvaliteten. Det hevdes imidlertid, at ekte kobebiff stadig vekk kun kommer fra Kobe i Japan.

En rekke morsomme, men usanne rykter går om waguyuoppdrett, som at kveget får lytte til klassisk musikk, får bare drikke maltøl, og blir massert hver dag. Kveget blir derimot svært godt behandlet; de slaktes ikke før de er minst 2–3 år gamle, og da er man nøye med ikke å stresse dyrene, for å unngå utsondring av stresshormoner. Visse dietter av for eksempel malt kan forekomme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s